Leven met de Klimaatcrisis

Hoe willen we ons verhouden tot de klimaat- en ecologische crisis? Hoe kunnen we reageren, als individu en als collectief? In het klimaatcafé ontmoet je andere mensen en wissel je elkaar af bij het uiten van hoe klimaat- en ecologische afbraak je doen voelen. We praten over wat het veranderende klimaat voor ons betekent en we verkennen welke gevoelens we hebben.

Het is een debatvrije ruimte waar het niet gaat om gelijk krijgen of de details van het laatste IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) rapport. Het gaat over de eigen ervaringen en wat veelal ongezegd blijft in het publieke debat en persoonlijke gesprekken over het klimaat. In onze samenleving hebben we nauwelijks ervaring met of rituelen voor collectieve rouw. Emoties worden veelal uit de weg gegaan. Toch ligt hier een sleutel naar het vrijmaken van de energie die nodig is voor een echte transitie.

Wij bieden hierbij twee opties aan:

Het klimaatcafé:

Het klimaatcafé biedt de ruimte om, onder leiding van ervaren facilitators, gedurende een sessie van 2 uur, samen van gedachten te wisselen over bovenstaande vragen.

De cursus:

De Cursus Leven met de Klimaatcrisis (bestaat uit ofwel 8 bijeenkomsten van 2 uur of een verkorte versie in een dagprogramma van 6 uur)
Leven met de klimaatcrisis is een workshopreeks waarin we een plek bieden om te delen en te reflecteren, en ook tools, ideeën en vaardigheden voor de praktijk. De nadruk ligt op onze gedeelde menselijkheid, onze onderlinge afhankelijkheid, de noodzaak van een collectieve reactie en de behoefte van eenieder om richting te vinden in de verwarrende hoeveelheid aan handelingsmogelijkheden. Leven met de klimaatcrisis betekent niet alleen dat je je bewust bent van de situatie waarin we ons bevinden, maar ook dat je desalniettemin, of juist daarom je leven lééft. De workshopreeks heeft al een keer plaatsgevonden tijdens het jubileumjaar als onderdeel van de Oase van Verwondering.

Ervaringen van deelnemers: “Bij Vera en Carolijn was ik in goede handen. De hele klimaatgroep is liefdevol langs de belangrijke topics geleid. Daarnaast hebben we samen met een lach en een traan talloze oefeningen gedaan. Ik kan met recht zeggen dat ik veel meer inzicht in het klimaat heb gekregen en daarnaast handvatten heb gekregen voor hoe ik zelf in actie kan komen.” Maartje.

“Heel bijzonder hoe Carolijn en Vera vanaf het eerste moment een fijn gevoel van vertrouwen in de groep weten te creeren. Zo kom je tot gesprekken en inzichten die je inspireren en verder helpen. De diversiteit van de werkvormen en de unieke locatie dragen daar nog eens extra aan bij. Ik had deze cursus niet willen missen: het heeft mijn intentie om anderen te helpen bewustere keuzes te maken extra kracht bijgezet. Veel dank daarvoor!” Annelies.

Over ons
Vera Hoveling is computer scientist en kunstenaar. Opgeleid aan de Rietveld Academie en de Universiteit Delft werkt ze nu als campagne coordinator bij Feedback Europe aan misstanden in de voedselketen, onder andere vanuit het perspectief van klimaatgerechtigheid.

Carolijn Terwindt is gepromoveerd jurist en cultureel antropoloog. Eerder spande ze samen met arbeiders, boeren en hun vakbonden rechtszaken aan tegen bedrijven in de textiel en agroindustrie. Sinds 2021 is ze betrokken bij de Ambassade van de Noordzee. Ze schreef verschillende academische boeken en artikelen, onder andere over de criminalisering van sociale protesten.

Sinds 2021 leiden Vera en Carolijn het maandelijkse klimaatcafé op Ruigoord. In 2023 gaven ze ook de vierdaagse workshop Leven met de Klimaatcrisis.

Minimale leeftijd:

Aantal deelnemers:

Duur: 2 uur (of als cursus)

Verzorgd door:
Vera Hoveling en Carolijn Terwindt

Kosten:

Contact via:
Carolijn Terwindt
06-2866588