Zondagen in de kerk

Iedere zondag is de kerk geopend van 14:00 – 20:00
Er is een elke week een gratis toegankelijk programma variërend tussen:

Jazz, klassieke muziek, poëzie, live bands of ambient.

Klassiek

Meander met mekander op de mooiste melodieën

Het begon met een feest en twee snorren. Brendan en Krien zijn twee vrienden. De ene is klassiek connaisseur, de ander een Ruigoord regular. Allebei houden ze met een passie van mooie muziek op ongewone plekken. Samen nodigen zij u uit om naar Ruigoord te komen en te genieten van klassieke muziek van kaliber.

Elke eerste zondag van de maand bent u welkom voor een gezonde portie klassieke muziek in de kerk van Ruigoord. Om 16:00 begint het concert in de kerk. Brendan Jan Walsh presenteert u het opkomend en gevestigde talent uit zijn muziekwereldje. Soms puur klassiek, soms vermengd met andere muziekgenres en kunstvormen. En sowieso altijd met passie, overtuiging en liefde. Hoe kan het ook anders, op Ruigoord?

Het Woord in Ruigoord

Ons maandelijkse literaire programma Het Woord wortelt in een kleurrijk verleden. In de jaren 70 trok een bonte groep woordkunstenaars rond onder de naam Amsterdams Dichters Circus. In wisselende bezetting, maar altijd spektakulair, traden wij op in binnen- en buitenland. Diana Ozon, Johnny van Doorn, Simon Vinkenoog, Hans Plomp, Omoroka, Aja Waalwijk en tal van anderen namen deel aan deze happenings. Ook buitenlandse gasten als Lawrence Ferlinghetti, Louise Landes Levi, Heathcote Williams, Ira Cohen en Eddie Woods deden graag mee als ze in de buurt waren. Uitgever Jos Knipscheer en globetrotter “Soyo” Benn Posset organiseerden een festival, dat uitgroeide tot een van de belangrijkste poezie manifestaties van Europa: One World Poetry. Ons Dichters Circus werkte hier volop aan mee. Zo kwamen wij in contact met Patti Smith, Allen Ginsberg,Linton Kwesi Jones, Nanao Sakaki, William Burroughs, Jean-Jacques Lebel, Jevgeni Jevtoesjenko en andere “grootheden” uit die tijd. Dit resulteerde in een tournee door de VS, waaraan onder meer Remco Campert, Jules Deelder, Simon Vinkenoog, Leo van der Zalm en Hans Plomp deelnamen. De beroemde uitgeverij City Lights publiceerde vertalingen van onze gedichten (1982).  Met Rudolph achter het stuur van de Luchtbus, ging het Ballongezelschap met One World Poetry op reis naar een onvergetelijk festival in de revolutionaire stad Bologna.  Rob van Tour was inmiddels toegetreden tot de staf van One World Poetry. Na het overlijden van Soyo Benn, zetten Rob en Hans een podium voor de avantgarde op in Ruigoord: Het Woord.

Nadat Rob zijn bezigheden naar elders verlegde, vormden Yvonne van Doorn en Han een geweldig koppel, dat al tientallen jaren maandelijks een boeiend literair programma op het podium weet te toveren. Meer dan 1000 woord- en muziekkunstenaars uit alle windstreken traden inmiddels op bij Het Woord en het jaarlijkse Vurige Tongen festival.

In het audio-archief dat onze geluidsvrouw sinds het begin van deze eeuw heeft opgenomen, wordt deze culturele schat bewaard,

“Ruigoord een wonder,

gaat nooit ten onder.” (Simon Vinkenoog)

Jazz op zondag

Al bijna 20 jaar verzorgt drummer en percussionist Olaf Keus de maandelijkse jazzconcerten in de kerk en niet alleen grote Nederlandse sterren maar ook veel buitenlandse jazz- en crossover artiesten hebben ons podium verrijkt.

De band 4Sure met Pablo Nahar, Efraïm Trujillo, Franklin Caesar, Mark Milan, Praful en natuurlijk Olaf is vanaf 2002 de ruggengraat en speelt swingende jazz die vooral funky is door de altijd aanwezige liefde voor Latin.De Braziliaanse en Latijns-Amerikaanse invloeden zijn levendig gehouden door iedere keer weer spannende nieuwe gastoptredens zoals van Célio Roberto Silva, Simone Sou, Nita Aartsen, Michelle David en Ronald Snijders.Door de uiteenlopende keur aan stijlen en artiesten is geen middag hetzelfde, rondom de optredens zijn er jazzplaatjes van djsarah, en er is altijd overheerlijke catering zodat het ook culinair genieten is.

Een paar highlites waren de Amstel Big Band van Sven Schuster, Amsterdam Funk Orchestra van Efraïm Trujillo, de Big Bands van wijlen Peter Guidi en de Bijlmer Steelband.Vergeet niet, vaak genoeg gaan ook de voetjes van de vloer, zoals met Benjamin Herman, Anton Goudsmit, Deborah Carter, Ramón Valle, Mike del Ferro en Rinus Groeneveld.

Jazz op zondag, op de derde zondag van de maand, is in Ruigoord en omstreken inmiddels een spannend recept voor een swingende middag in de kerk of op het terras.