HELP ONS MET HET LAATSTE BEETJE FINANCIERING VAN DE BIOSCOOP DOCUMENTAIRE


Ruigoord, Nederlands oudste culturele vrijplaats, thuishaven van kunstenaars, dromers en vrijdenkers. Deze magische plek is het onderwerp van de documentaire waar Peter Wingender de afgelopen vier jaar aan werkte. In de film laat hij zien waarom het zo belangrijk is dat deze plek moet blijven bestaan, en hoe de Ruigoorders al 50 jaar lang strijden voor de vrije ruimte te midden van de opkomende industrie en de uitbreidende haven van Amsterdam.

WAAROM HEBBEN WE JE HULP NODIG?

 

De film is gemaakt voor tv en wordt volgend jaar voorjaar door de VPRO uitgezonden. Maar toen kregen we opeens het goede nieuws dat filmdistributeur Gusto Entertainment de film met 35 prints landelijk in de bioscoop wil uitbrengen! Dat zou echt te gek zijn want niet alleen verdient de film een bioscooppubliek, maar ook helpt het Ruigoord in haar onderhandelingen met de gemeente over de voorwaarden van hun bestaansrecht. En daarom hebben we jullie hulp bij nodig. Want dat betekent dat de film langer wordt (feature length) en dat we een nieuwe geluidsmix moeten maken geschikt voor bioscoop, de muziek gecleared moet worden en er nieuwe kleurcorrectie moet plaatsvinden. En er zijn uitbrengkosten zoals het maken van een Digital Cinema Print, posters, trailer en andere marketingkosten. Wil je op de hoogte blijven van de film en onze crowdfundingsavonturen, volg ons dan op Insta! @ruigoordeenkosmischlek

WIE ZIJN WE?

Danielle Guirguis en Suzan de Swaan, producenten van SMARTHOUSE, de creative impact studio in Amsterdam die purpose gedreven mensen helpt hun verhaal te vertellen. Dat doen we in de vorm van branding en campagnes, maar vooral ook met speelfilms en documentaires. Want wij geloven dat verhalen de katalysator voor verandering zijn. Nieuwsgierig naar SMARTHOUSE? check @smarthouse.studio of www.smarthouse.amsterdam

Help ons met het laatste stukje financiering om de documentaire af te maken, en doe mee met de crowdfunding. Groot of klein, iedere donatie is welkom.
Help Ruigoord de bioscoop in!

WAAROM DEZE FILM?

Hoewel de meeste mensen wel eens van Ruigoord gehoord hebben, is het vaak een eenzijdig beeld wat er bestaat: Een hippie kolonie vol paradijsvogels en marginale types, waar veel wordt gefeest met veel drugs. Met deze documentaire laten we een ander perspectief op deze bijzondere vrijplaats en haar geschiedenis zien, als onderdeel van ons culturele erfgoed. Een kijkje in de keuken van een dorp dat de kracht van de gemeenschap inzet om dingen anders te doen dan het systeem eigenlijk toelaat.

De collectieve droom, geworteld in de industriële revolutie, is nog altijd rijk worden en daarna oneindig consumeren. Ratio en economische groei als hoogste goed. Deze droom is voor velen uitgekomen, voornamelijk in het westen, met alle gevolgen van dien. De ene na de andere crisis dient zich aan – aangevoerd door de klimaatcrisis – en het voelt alsof er een grondige systeemverandering nodig is. Ruigoord laat zien dat wij, juist omdat we onderdeel van het systeem zijn, zelf dingen kunnen veranderen.

Om het denken hierover op gang te brengen vanuit het perspectief dat Ruigoord in de afgelopen 50 jaar heeft ontwikkeld, maken we deze film. Een nieuwe droom die gaat over een spirituele inclusieve samenleving in harmonie met de natuur, gevoed door culturele manifestaties. De film is een portret van een gemeenschap die net buiten de lijntjes van het systeem kleurt, door een andere, spirituele manier van denken en leven. Ons publiek herkent zich misschien niet meteen 1 op 1 in de bonte verzameling Ruigoorders, maar wél in de behoefte om als gemeenschap dingen anders te organiseren, buiten de overheid om. Om het systeem te veranderen, voor een betere toekomst.

SYNOPSIS ‘Ruigoord – Een Kosmisch Lek’

Ruigoord, een dorpje onder de rook van Amsterdam, werd in jaren 70 gekraakt door hippies. Vijftig jaar later is het de oudste culturele vrijplaats van Nederland; een toevluchtsoord voor kunstenaars, dromers en vrijdenkers, als een oase van verwondering ingeklemd door de haven en industrie. Wanneer ze hun 50-jarig bestaan willen vieren hangt de Amsterdamse energietransitie als een zwarte schaduw over het dorp; de nabijgelegen olietanks gaan gebruikt worden voor opslag voor groene waterstof waardoor Ruigoord in de gevarenzone komt te liggen. Gaat het kosmische lek – waaraan de Ruigoorders de magie van het dorp toedichten – soelaas bieden? Ingewikkelde kwesties die allemaal opspelen in de aanloop naar de viering van het jubileum.