Rudolph Stokvis

Op 08-08 is onze dierbare vriend, Rudolph Stokvis, op 88 jarige leeftijd overleden.

Rudolph Stokvis heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op de gemeenschap van Ruigoord. Zijn toewijding, visie en inzet hebben van hem een essentiële steunpilaar gemaakt voor de bloei en het behoud van deze artistieke oase. Niet voor niets noemde Simon Vinkenoog hem wel de burgemeester van Ruigoord. Het dorp richtte zich vanaf het begin niet alleen op de eigen bewoners maar organiseerde ook feesten en festivals, waar veel mensen uit Amsterdam, de rest van Nederland en het buitenland op afkwamen.

Het begon al in 1975, bij het 700 jarig bestaan van Amsterdam, met het Vliegerfeest, georganiseerd door het Amsterdams Ballon Gezelschap, waarvan Stokvis een van de drijvende krachten is. Later ontstond het beroemde festival Landjuweel, waar kunstenaars, muzikanten en gelijkgestemde zielen samenkomen om te creëren en te vieren.
In de loop der jaren is er een netwerk opgebouwd van reizigers, kunstenaars, communes, kraakpanden en kunstenaarsgroepen in heel Europa en ver daarbuiten. Die ontmoeten elkaar met volle maan in juli of augustus op het Landjuweel.

Naast zijn inzet voor evenementen, was Rudolph Stokvis een cruciale speler in het behoud van Ruigoord als culturele vrijplaats. Met vastberadenheid en diplomatie streed hij tegen stedelijke ontwikkelingsplannen die het voortbestaan van Ruigoord bedreigden.

De inspanningen van Stokvis en anderen resulteerden in het behoud van het dorp als oase en vrijplaats voor kunstenaars en vrije geesten. In dit kunstenaarsdorp wordt niet alleen individueel gewerkt en gecreëerd in de studio’s, maar ook op verschillende momenten in het jaar manifesteert Ruigoord zich als Gesammtkunstwerk. Rudolph Stokvis, van huis uit theatermaker, speelde een essentiële rol bij evenementen als Landjuweel en het legendarische jaarlijkse Ballonnenfeest in Paradiso in december.

Hij was een mentor en inspirator voor velen in de gemeenschap. Hij deelde zijn kennis, wijsheid en ervaring met jonge kunstenaars en nieuwkomers, en hij moedigt hen aan om hun eigen creatieve pad te volgen.

Op 27 juli, tijdens de viering van 50 jaar Ruigoord, culturele vrijhaven, ontving hij de heldenpenning van de stad Amsterdam voor zijn tomeloze inzet voor Ruigoord en de Ruigoordse gemeenschap.