Kabouterpower in Kopenhagen

door Aja Waalwijk

Hoewel alle podiumactiviteiten rondom de viering van het 50jarig bestaan van Christiania door omstandigheden werden afgelast, waren er vooralsnog twee manifestaties die doorgingen om dit toch heugelijke feit te vieren: een symposium vrije culturele ruimtes en een parade vanaf Christiania naar het stadhuis van Kopenhagen. Aan deze parade namen op 22 september honderden bewoners en representanten van actietheatergroep Zonnewagen deel, evenals een kleine groep Kabouters uit Ruigoord, gesteund door Institute for X uit Arhus.

De Christianiters brachten fragmenten uit het verleden in een bonte stoet tot leven. Het roemruchte Regenboogleger, bestaande uit vrouwen en kinderen, stelde zich in de jaren 1970, bewapend met vlaggetjes op tegen de M.E. die tot ontruiming over wilde gaan. Het clowns-leger provoceerde de politie eens door met dikke joints rond te gaan lopen. En natuurlijk waren er de Kerstmannetjes die eens met honderden tegelijk cadeautjes uitdeelden uit de schappen van de warenhuizen en collectief werden gearresteerd. Talloze herinneringen aan ludieke acties passeerden de revue.

Opgevat als het 50 jarige huwelijk tussen Mevrouw Christiania en Mijnheer Denemarken, werden er voor het stadhuis speeches gehouden door Britta Lillesøe, namens Cultuurvereniging Christiania en Lars Weiss, de Burgemeester van Kopenhagen.. Als huwelijkscadeau kreeg deze een appelboom en een bijbehorend kabouterbeeld, als zijnde haar beschermer, aangeboden door de Ruigoordse kabouters.

In 2019 bestond de Kabouterbeweging 50 jaar. Tijdens de Ruigoordse beeldenroute werd dit gevierd door een kabouterbeeld, als ware het een heiligenbeeld, in een tegendraadse processie op een baar mee te dragen.

En omdat de kabouters van toen een groene stad voorstonden, werd ter afsluiting van het 8ste Futurologisch Symposium Vrije Culturele Ruimtes in september datzelfde jaar, de gemeente Amsterdam, namens de kabouters van toen en nu, een appelboom aangeboden.

Bedoeling was deze, als aanzet voor een befruiting der steden, achter het Lieverdje te planten, de plek waar provo’s en kabouters eens samenkwamen. Argumenten waren dat het provosymbool, een appel, ook in de bestrating was opgenomen en dat de kabouters van toen, met hun groene plannen, deel uitmaakten van Provo. Het planten van de appelboom op het Spui werd afgewezen. Wel is er voor volgend jaar een plek toegezegd op de Nieuwe Zijds en als alternatief is achter het Lieverdje in april dit jaar, officieel een kabouterbeeldje geplaatst, vormgegeven door Ruchama Noorda…

Om appelboom en kabouter definitief samen te brengen werd vervolgens een fruitboom met een Kabouterbeeld in Ruigoord geïnstalleerd. En om die reden kreeg de Burgemeester van Kopenhagen zowel een boom als een kabouter cadeau, namens de Culturele Stelling van Amsterdam en met name Ruigoord als zusterdorp van Christiania. In mijn speech herhaalde ik dat door plukfruit in de openbare ruimte een plek te geven, de stad een gevend karakter krijgt toebedeeld. Appel-, peren-, kersen- en notenbomen zijn belangrijk voor kinderen, ouderen, daklozen, insecten, vogels enzovoort. En ik vermeldde nog dat de Kabouters van 50 jaar geleden streefden naar een Oranje Vrijstaat en dat met de oprichting van Vrijstad Christiania, volgens Roel van Duijn, een kabouterdroom werkelijkheid werd. Burgemeester Lars Weiss beaamde dit volkomen. Hij zoekt een mooie plek uit voor boom en kabouter. (word vervolgd)

Met dank aan de fotografen:

Nils Vest, Ernst du Pon, Paul van Goudoever, Ruth Hoeck, Lila Cavaleiro