Zoals elk jaar wordt met Pinksteren 9.6 & 10.6 in Ruigoord het festival Vurige Tongen gevierd. Een opwindend literair event met talloze dichters en schrijvers, muziek, theater, film, kinderactiviteiten en de Ruigmarkt. 

Dichter en vertaler Jean Pierre Rawie krijgt dit jaar  de 16e Ruigoord trofee. De trofee wordt sinds 2003 uitgereikt.   Def P, Simon Vinkenoog, Armand, Tosca Niterink, Elly de Waard gingen Rawie voor. 

PODCAST – LUCHTBUSVERHALEN 

Eind jaren ’70 maakte het Amsterdams Ballongezelschap een aantal lange reizen o.a naar India met de legendarische LUCHTBUS, het gezelschap was soms jaren onderweg. Podcastmaker Anita A.C Janssen tekende de avonturen op. Te beluisteren op https://www.ruigoord.nl/luchtbusverhalen/

Wie aan Amsterdam komt, die komt ook een beetje aan mij,’ zingen de 4Tuoze Matroze op zondag.  Dans mee met de heerlijke zwoele Braziliaanse sound van Célio Roberto Silva. En wat is er lekkerder dan uit volle borst meezingen met klassiekers als ‘De Vlieger’ en ‘Op een mooie Pinksterdag,’ onder leiding van Irene Hemelaar. 


In HET VINDINGRIJK kun je documentaires en films zien. Spataderen, wandkleden & postkoetsen door de eeuwen heen van documentaire maker Anita A.C Janssen. Zes creatieve padvinders gaan in het kader van de 400ste verjaardag van de Synode van Dordrecht op zoek naar sporen uit het verleden. Vanuit Edinburgh, Londen, Kopenhagen en Basel ploeteren ze zich een weg richting Dordt.Ruzies, hysterische lachbuien, hagel, blaren, sneeuw en euforie wisselen elkaar in rap tempo af. 

 

Regie Anita Janssen, Voice- over de lijzige bromstem van programmamaker/ schrijfster Tosca Niterink. 

Hans Kup registreert al sinds jaar en dag het Ballonfeest in Paradiso. Olivier Jansen maakte een docu over meester verhalen verteller Willem de Ridder en heeft een documentaire gemaakt ook het Amsterdams Ballongezelschap. 

KERK 

9.6. – 15.00 uur OPENING  Foto tenstoonstelling Vurige Tongen

  –  Tien fotografen van de FOTO ACADEMIE zijn uitgekozen uit een groot aantal inzendingen en worden geëxposeerd in de Kerk van Ruigoord.

KABOUTERHUIS 

Presenteert de 7e INTERNATIONAL TROUBADOURSDAY 

DE KERK VAN RUIGOORD BRUIST 

9.6 De Baron spat van het podium met Guerilla Musica.

LINE UP  voor de nacht Steffniz, DJ & Producer Mozes & Mike Meijer & ‘proud to have her on stage’ :  Isis van der Wel. 

10.6 Op 2e Pinksterdag spelen de legendarsche Fay Lovski en Arthur Ebeling.  Danst de 19-jarige vurige Choncita op de fabelachtige flamenco van Labryenco. En als toetje de vintage music machine van de Rolling beatmachine.

In de avond is het podium in de kerk voor de World Beats van DJ Martijn, de Ambient van Dragonslayer en de hot salsa van Sergio.