Vurige Tongen 2024

Laden Evenementen

“De meest revolutionaire daad die een individu kan plegen: een poëtische werkelijkheid scheppen.”

– P.B. Shelley

Welkom in de poëtische werkelijkheid van Ruigoord. Het festival Vurige Tongen is veel meer dan een podium met optredens. Het oude eiland Ruigoord is al 50 jaar bezield met poëtische dromen. Het is een levens kunstwerk, waarin bezoekers zich totaal onderdompelen. Wie Ruigoord betreedt, wordt verwelkomd met een gedicht: “Zoveel inspiratie op deze plek, het kan gewoon niet anders; hier zit een kosmisch lek.” Nieuw in het programma voor dit jaar is aandacht voor “de stem van de natuur” en voor kunst zonder elektra, zoals poppenkast. Vurige Tongen is een gedicht waarin je kunt rondlopen.

Hou de website en deze pagina in de gaten voor alles updates!

De Ruigoord Trofee van 2024 gaat naar:

🐉 HEDY D’ANCONA 🐉

Kaarten

Passe-Partout: € 40,00
Passe-Partout met een stadspas: € 20,00
Dagkaart: € 25,00
Dagkaart met een stadspas: € 12,50
Tot en met 18 jaar: Gratis

Wil je graag iets bijdragen of wil je graag vrijwilligen inruil voor toegang tot Vurige Tongen en andere Grote Ruigoord Gatherings? Dat kan ook! Meld je dan aan via deze link!

Bekijk hier de editie van 2023

Snowapple Collective zal op Vurige Tongen programmering in hun eigen area verzorgen genaamd: Jardin Rouge [deels in De Salon] Op het programma staat een mix van (inter)nationale artiesten, waaronder een breed scala aan genres en artistieke disciplines: mime, muziektheater, pyrotechniek, poppenspel, clownerie, queer cabaret, schlagerpunk, fanfare en vele andere excentriciteiten.

Snowapple Collective zal op Vurige Tongen zowel programmering in hun eigen ‘Jardin Rouge’-tent verzorgen als in De Salon. Op het programma staat een mix van (inter)nationale artiesten, waaronder een breed scala aan genres en artistieke disciplines: mime, muziektheater, pyrotechniek, poppenspel, clownerie, queer cabaret, schlagerpunk, fanfare en vele andere excentriciteiten.

ZO Prod
ZO Prod, afkomstig uit Frankrijk, is een kunstenaarscollectief dat al ruim 25 jaar bestaat. Het collectief bestaat uit metaalconstructeurs, beeldend kunstenaars, zeefdrukkers, acteurs, performers, eigenzinnige muzikanten, videografen én scenografen. Tijdens Vurige Tongen maak je kennis met hun theatrale tak, Cie la Patte Folle, die de show Psychopompe zal presenteren, een levensgrote skeletachtige metalen pop. Een unieke show, waarin vier mysterieuze psychopompen een ritueel beginnen om het skelet Anclume weer tot leven te wekken, zodat hij zijn verhaal kan vertellen. Begeleid door muzikanten vertelt hij ons nog een laatste keer zijn verhaal, waarbij hij dans en vurige muziek mengt, om ons gekalmeerd en bevrijd van zijn kwellingen achter te laten.Artist_ Zoprod.jpg wordt weergegeven

INOYSON
Je ontdekt tevens de bijzondere Oekraïense kunstenaar INOYSON die alternatieve jazzkunst, spirituele elektronica, filmische muziek en neoklassieke triphop mixt. Tijdens dit muzikale project treedt je het universum van lucide dromen van de Oekraïense componist binnen. INOYSON is een multi-instrumentalist, geluidsproducent, singer-songwriter, winnaar van talrijke internationale piano-, zang- en compositiewedstrijden. De stijl van deze muzikant is filmische muziek uit denkbeeldige films die je in gedachten kunt zien terwijl je naar haar composities luistert. INOYSON heeft meer dan vijf albums uitgebracht, talloze singles en soundtracks opgenomen voor verschillende samenwerkingen met theaters, schilders, de film- en mode-industrie. De muziek van deze maker varieert van symfonieorkest en kamermuziek tot avant-garde elektronische jazz, inclusief elementen van experimentele rock en triphop.

Cyborg Experiment#1 (Snowapple Collective)
In een opeenvolging van experimenten over de toekomst, soms satirisch, soms grappig of serieus, neemt het Snowapple collectief het publiek mee door een overvloed aan emoties en ontdekkingen op een reis die hen zeker zal ontroeren. Een kakofonie van realiteiten en pseudowetenschappen, alles op muziek gezet, vormt het hart van deze vernieuwende en explosieve show. Onder de dekmantel van vreemde en poëtische situaties houden de kunstenaars zich bezig met gevoelige reflectie op onze samenleving en haar problemen, terwijl ze een blik werpen op de wereld waarin we leven.Een totaalervaring die zich ergens tussen het universum van David Bowie, the Matrix en David Lynch bevindt.
Snowapple Collective I (Credits Consuelo Pagaza).JPG wordt weergegeven

Wynnm
Wynnm is een songwriter, componist en multi-instrumentalist uit Idaho (VS) woonachtig in Amsterdam. Deze multidimensionale, melodieuze folkpopartiest creëert emotionele werelden; haar unieke, engelachtige stem en ‘fingerpicking’-gitaarspel gaan gepaard met vloeiende, sluwe teksten.
WYNNM @Jardin Rouge Paris 2022 (credits Isabel Martin).jpeg wordt weergegeven

 

Jan Modaal en Oscar Jan Hoogland (spoken word, theater, muziek)
Wij stellen graag aan je voor: Jan Modaal. Hij schrijft punk-schlagerliedjes. Jan zet zijn grote intergalactische experiment voort in eerdere edities van het Jardin Rouge Festival. Zijn optredens vinden hun oorsprong in zijn gebruikelijke, gevoelige en inzichtelijke blik op onze samenleving.
Jan Modaal @Jardin Rouge Paris 2023 (credits Louis De Ducla).jpg wordt weergegeven

Suwanne’s Clit-Club (queer disco)
Suwanne, de initiatiefnemer van deze bijzondere bar en de DJ, verdedigt een veilige ontmoetingsplaats voor alle (ruimdenkende) mensen, ongeacht hun geslacht, geslacht, ras, lichaamsvorm of seksuele geaardheid.

Ook op het programma

Compagnie IVA (FR) : théâtre et cirque du futur international

Lieke ‘Loki’ Dijkstra (NL) : marionnette, muziek, theater

Wybe de Haan (NL) : design, scenografie, performances

Gabino Palomares (MX) : latin folk

Een open podium waar iedereen welkom is. Heb je nieuw werk dat je graag wilt voordragen? Altijd al je poëtische podium kunsten willen tonen? Dit is je kans!

Muziek in elke taal van over de hele wereld waar uiteraard ook veel ruimte wordt gemaakt voor de Nederlandse taal. Muziek om bij weg te dromen of om helemaal uit je dak te gaan.

As Karuana 20/05

Ruigoord is een ontmoetingsplek voor natuurvolken. As Karuana is een collectief van inheemse vrouwen, een muzikale groep van kunstenaars en activisten uit de Borari, Kumaruara, Tupinambá, Munduruku en Tapajó etnische groepen in de regio Baixo-Tapajós van de Amazone. Als protagonisten in de strijd voor klimaatrechtvaardigheid op het grondgebied door middel van kunst, ontstond het collectief in 2018 met de missie om de stem van inheemse vrouwen te laten weerklinken naar de wereld ter verdediging van rivieren, bossen en de rechten van inheemse volkeren, evenals culturele weerstand en de strijd voor een goed leven. ⁠

“Het bos is onze kunstschool, die onze muzikale composities inspireert, gezongen in onze inheemse taal, Nheengatu, en op het ritme van carimbó, een muzikaal genre van Afro-inheemse oorsprong.”⁠

In 2021 brachten zij hun album “Voices of the rivers and Forests” uit en in 2022 werkte ze mee aan het nummer “AMAZÔNIA” door Be Ignácio.

Ida Kelarová 19/05

Op zondag 19 mei zal er tijdens Vurige Tongen op Ruigoord een kort en bondig optreden plaatsvinden van het koor. Ida Kelarova zingt dan ook een aantal nummers. Begeleid door pianist en arrangeur Desiderius Dužda. Ida Kelarová gelooft dat goed ademen essentieel is om te kunnen zingen, omdat ergens diep van binnen de ware stem van ons allemaal schuilt. Ze staat erop dat er een ongelofelijke kracht in ons allen schuilt en dat zingen vanuit het hart deze kracht vrijmaakt; pijn kan niet worden gescheiden van vreugde. Op deze manier hoeft een artiest zich niet achter een masker te verstoppen en kan hij zijn gaven vrijelijk uiten. Ida beschouwt dit creatieve proces van zelfexpressie als het ware erfgoed van haar Roma-roots.

MAD

MAD is 23 jaar en deze veelzijdige kunstenares zet de duisternis van de mens en het leven zwaar en luchtig in het licht. Ze schrijft recht vanuit haar hart haar gedicht.

Link & Herr Alt

Link & Herr Alt komen met hun live-show ‘Galbi’ en voeren je mee in een muzikaal universum dat wars is van conventies en grenzen. Nederlandstalige poëzie en flarden uit Arabische eigen vertalingen, gebracht met feminiene kracht op elektronische muziek. Zangeres Link, rücksichtslos, energiek, een echte publieksmenner. Met haar poëtische teksten doorbreekt ze graag het taboe over de rol van vrouwen, onzekerheid en onveilige relaties. Door haar zanglijnen stroomt de persoonlijke zoektocht in wat het betekent als er verschillende culturen in je besloten liggen.  In zang en performance trekt zij alle registers open gedragen door het karakteristieke geluid van Herr Alt, een elektronische alleskunner met ingenieuze beats, modulaire synth klanken en fuzzy gitaarpartijen. Via een zwoele elektronische popsong kun je zomaar terechtkomen op een Midden-Oosterse rave. 

KD Soundsystem 

Multiheaded party monster – KD SOUNDSYSTEM – neemt je mee op een muzikale reis over de hele wereld met hun eigen producties geworteld in Dancehall, Braziliaanse Funk en Afrobeats. DJ/Producers The Teacher & Addik vormen het fundament van een crew waar hypeman MC Power, lead-zangeres Zoë, Samira de twerk-therapeut en energiebom MC Djinti samenkomen in een massieve, energieke show. Dansen / Zingen / MC-en / DJ-en – KD Soundsystem is de energie die je nodig hebt op het podium! Houd je vast, want KD werkt naar hun tweede album toe – en met het succes van hun laatste in gedachten (uitverkochte Paradiso-show en tournees door Europa, UK, West-Afrika, Jamaica en Brazilië) – is alleen maar opwinding over de toekomst op zijn plaats. One love, one nation, one colourful collaboration.

Kumaka 

Kumaka is een culturele groep van wisselende samenstelling. Het uitdragen van culturele uitingen afkomstig van inheemse volken van de Amerika’s omvat storytelling, muziek, dans en lezingen. Het programma zal bestaan uit verhalen rondom de maraka – en sambura dans van de Karinja (Inheemse
taalgroep uit het Noordelijke Amazonegebied van Suriname, Frans Guyane, Guyana , Brazilië en Venezuela).

Ruigoord Rebels 

Dampende Louisiana blues, funk en swing van de dertigen en veertigen jaren tot diep in de seventig. De Ruigoord Rebels; een band die stevig geworteld is in de roemruchte culturele vrijhaven Ruigoord, heeft zichzelf opnieuw uitgevonden met deze formatie. De band heeft vele transformaties ondergaan rondom Barbara Schroevers, het hart van De Rebels. Zij begeleidt haar karakteristieke zang met haar dobro mandoline en voert je mee door met leven doordrenkte songs. Barbara wordt bijgestaan door Alain Eskinasi op keyboard, Lili Bell op mondharmonica, Walking Walter op de bas, Hans van Brunschot op drums en Kim Stevenson op gitaar.

Dizzi Geetha

Dizzi Geetha is een Queer POC-kunstenaar uit Sri Lanka, gevestigd in Nederland. “Ooit haalden ze me uit de jungle, maar je kunt de jungle nooit uit mij halen.” Ze heeft zich ontwikkeld als componist, multi-instrumentalist en DJ en ze houdt ervan om akoestische instrumenten te combineren met elektronische instrumenten en groovy dansbare soundscapes te creëren. Dizzi Geetha gebruikt hun muziek ook in geluidsheelrituelen en ceremonies met plantgeneeskunde, om dieper in het onderbewustzijn te duiken.

Dichters met daadkracht. Veelal Korte, maar krachtige poëtische performances van doortastende individuen. Uit alle hoeken en gaten en van alle generaties.

Gecureerd door Roberta Petztold, Schommel tussen de bomen en geniet van Fantasierijke Dichtkunst en Theater op een van de meest idyllische plekjes van Ruigoord. Meteen links bij de ingang.

Onder curatie van Imke Ruigrok, curator van Re-Nature Festival en de Oase van Verwondering. Hier vind je de stem van de natuur. Verwacht een gevarieerd programma.

Branka Zgonjanin

Branka Zgonjanin (ook bekend als Iskra Bela) is een performer, conceptueel kunstenaar en kruidkundige gevestigd in Amsterdam. Ze studeerde choreografie (MA-graad, Theaterschool, Amsterdam, 2011) en antropologie (MA-graad, Universiteit van Belgrado, 2005). In Zgonjanins werk komen visuele en uitvoerende kunsten samen in haar unieke techniek van “het fysiek maken van een beeld en het beeldend maken van een beweging.” Ze maakt gebruik van sensorische fenomenen zoals synesthesie, kinesthesie en proprioceptie om niet-antropocentrische realiteiten te onthullen en de grenzen van de dagelijkse menselijke perceptie te testen. Door samenwerkingen en het samenstellen van diverse kunst- en sociale evenementen draagt Zgonjanin bij aan de opbouw van een ander soort artistieke, politieke en economische infrastructuur in Amsterdam. Ze onderzoekt een concept van “Transformative Art” praktijk, waarbij prestatie fungeert als een ritueel en als een instrument om in te tappen op het collectieve bewustzijn. In recent werk werkt Branka nauw samen met de plantenwereld en creëert ze kunstwerken die hybriden zijn van kruidengeneeskunde, prestatie-ritueel en diepe ecologie.

Ratu R. Saraswati

Ratu R. Saraswati gebruikt verhalen, performance en fotografie om met mensen in contact te komen en empathische relaties te onderhouden. Haar kunst groeit vanuit een gevoel van zorg en wil veerkracht creëren daar waar intolerantie en discriminatie opkomen. Ze verwerkt traumatische ervaringen door zich af te stemmen op andere levende wezens in het landschap dat ze bewoont. Daarin gebruikt ze interpersoonlijke relaties, kunst, poëzie en performance.

Lana Nasser

Lana Nasser is schrijfster, podium- en stemkunstenaar, en droomwerker. Dansend tussen drie talen overstijgt ze grenzen, disciplines en genres. Als eco-feminist wil haar werk uitdagen, verbinden en harmoniseren. Geboren en getogen in Jordanië, woonde ze vele jaren in de Verenigde Staten voordat ze tien jaar geleden in het
zuiden van Nederland wortelde. Ze is een dierenliefhebber, tuinier en bijenmens.

Jamie Nee

Artist en ontwerper Jamie Nee werkt met regeneratie en collaboratieve soorten zoals wormen en bacteriën. “Mijn missie is om werken te ontwikkelen die mensen onderdompelen in de microscopische wereld. Ik wil onderzoeken welke manieren er zijn om microben zichtbaar, ruikbaar te maken, manieren waarop je echt de microscopische wereld om je heen voelt. Workshops ontwikkelen die een kijker doen beseffen en voelen dat ze deel uitmaken van het microbieel superorganisme, de microkosmos.” Het gewenste resultaat is dat bij Ruigoord/Re-Nature zullen we laten zien dat microben en/of levende kunst hun plaats opeisen in hedendaagse tentoonstellingen, hoewel ik al heb ervaren dat dit een vrij complexe taak is, ben ik er zeker van dat we een manier zullen vinden.

De Onkruidenier

Het collectief de Onkruidenier onderzoekt historische, culturele en potentiële transformaties van de natuur en haar mogelijkheden om de mens te evolueren. Wat kunnen wij van planten leren? Zij doen – vaak gezamenlijk met publiek  – veldwerk, verzamelen planten, de verhalen en geschiedenissen die daaraan verbonden zijn, en speculeren over aquatische cultuur om tot nieuwe interpretaties te komen over de relatie tussen mens en natuur, zowel boven als onder de zeespiegel.

Chautuileo Tranamil

Chautuileo Tranamil is Mapuche-Pewenche uit Chili. Ze is opgegroeid in Nederland en vindt haar weg in de rest van de wereld. Ze integreert de inheemse cosmovisie, intergenerationeel en rematriatie denken in haar werk als schrijfster, publieke spreker, educator en bewegingsbouwer. Ze werkt graag met woorden, zaden, bonen, mycelium, planten, mensen en dieren. Ze is de co-founder van Indigenous Liberation Movement, co-founder 80/20 campagne, co-founder Aralez, founder of Cosmokids en co-founder van Mycelium Joy.

Ibelisse Guardia Ferragutti

Deze kunstenaar is gevestigd in Amsterdam en werkt met verschillende media, waaronder zang, compositie, performance en creatie. Geboren in Bolivia en opgegroeid in Brazilië, weeft ze haar sonische en performatieve praktijken geïnspireerd door haar Latijns-Amerikaanse roots. De afgelopen twee decennia heeft ze autonoom werk gecreëerd en heeft ze deel uitgemaakt van de levendige en uitgesproken muziek-, performance- en fysieke theatergemeenschappen in Nederland. Ze heeft internationaal opgetreden in een breed scala aan concertzalen, festivals, theaters en museumruimtes. Haar praktijk omvat een multidisciplinaire benadering die voortkomt uit haar diepe verbondenheid met ritueel en trance als een vorm om wereldbeelden van haar voorouders te verweven. Het is ook een bewuste daad van verzet om te verbinden met kennis die is uitgewist door middel van kolonisatie en onderdrukking

Imke Ruigrok

Imke Ruigrok is curator van Oase van Verwondering (Ruigoord) en oprichter van het RE_Nature Festival. Ruigrok maakt tentoonstellingen, manifestaties en educatieprogramma’s met aandacht voor actuele, maatschappelijke en ecologische ontwikkelingen. 

Paul Staring

Audio-wandelingen, VR-projecten, interactieve game-orkestervaring → onderdompeling in interactieve media, verbinding met de grond waar we zijn, converseren met kunst, animistische verhalenvertelling. Telefoons mogen geen afleiding zijn, maar een meditatiehulpmiddel Audio-wandeling alleen voor Android, alleen in het Nederlands.

Maindrian Lucano Marcello Luzeiro

Hij werkt als geluidsgenezer en sjamanistische ceremonieleider met verschillende instrumenten. Hij is een muzikant en speelt graag verschillende genres, van Braziliaanse spiritualiteit tot reggae en hip-hop freestyle. Sinds 2022 organiseert hij ook mystieke dansen als DJ. Bewuste interactie met de natuur door middel van geluid en alchemie.

Programma voor volwassenen: Tijdens deze bijeenkomst stemmen ze zich af op Moeder Aarde en haar helende vibraties. Er zal begeleide meditatie zijn en verschillende instrumenten die een directe verbinding hebben met de natuur. Hun lichamen zullen actief deelnemen, waardoor bepaalde energieën worden vrijgegeven en alles wordt losgelaten wat niet dient voor hun hoogste goed. Er zijn beperkte plaatsen voor deze bijeenkomst, dus meld je alsjeblieft van tevoren aan.

Programma voor de kinderen: Een avontuurlijke reis door de magische wereld van verbeelding, beweging, ritme en geluiden. We gaan op ontdekkingstocht tijdens een wandeling in de natuur waar we onze krachtdieren zoeken. Ga mee op avontuur en meld je aan voor deze bijeenkomst.

Anita AC Jansen

Anita AC Jansen is een kunstenaar met een achtergrond als documentairemaker en fotograaf. Naast haar werk voor film maakt Janssen visuals voor theaterproducties en heeft ze ook op het podium gestaan als percussionist en achtergrondzangeres. Samen met Tosca Niterink maakt ze theater en doet ze verslag van hun vele reizen in de NRC. Samen werkten ze ook voor Vara’s HumorTV, Het Parool en de Varagids.

Leila van Wetten

Leila (1993) studeerde Writing for Performance aan de HKU, waarna zij een lange reis maakte en ontdekte dat ze tot het soort schrijvers behoort dat belachelijk graag beweegt. Inmiddels werkzaam als schrijver, theatermaker, performer, danseres, muse, yogini, coach en organisator, zoekt zij graag de randen op van het menselijk discomfort, omdat daar volgens haar werkelijke groei mogelijk is.

Een samenwerking tussen Michael Kamp, Hans Plomp en Yvonne van Doorn, met topmuzikanten en dichters uit diverse genres, van energiek tot verstild, akoestisch tot elektronisch. Op maandag treedt Saartje van Kamp (ook bekend van Spinvis) op.

Game of Life 

Loki is het soloproject van de Nederlandse kunstenares Lieke Dijkstra. Voor dit nieuwe vehicle openbaart de donkergestemde songwriter zich in een minimalistische formule, waarbij de elektrische gitaar, fluit en gedubde zang haar introspectieve teksten begeleidt. In de voetsporen van Björk en Melanie De Biasio evolueert Loki in een wereld van clair-obscur en levert liedjes die zijn vervuld door een ideaal van tijdloosheid.

The Collective Move

The Collective Move heeft een unieke muzikale identiteit die zowel de lyrische kant als de Hindoestaanse, jazz- en progressieve geluiden aanraakt.

Het Collectief bestaat uit 6 muzikanten:
LEONARDO LUCIBELLI – Drums
TEJAS ZIEGLER – Piano
ARJAN LINKER – Trombone, Sitar
DIEGO CANADA – Saxofoons
IVO DA SILVA – Bas
NINA SPINOSI – Vocals

INOYSON

Je ontdekt tevens de bijzondere Oekraïense kunstenaar INOYSON die alternatieve jazzkunst, spirituele elektronica, filmische muziek en neoklassieke triphop mixt. Tijdens dit muzikale project treedt je het universum van lucide dromen van de Oekraïense componist binnen. INOYSON is een multi-instrumentalist, geluidsproducent, singer-songwriter, winnaar van talrijke internationale piano-, zang- en compositiewedstrijden. De stijl van deze muzikant is filmische muziek uit denkbeeldige films die je in gedachten kunt zien terwijl je naar haar composities luistert. INOYSON heeft meer dan vijf albums uitgebracht, talloze singles en soundtracks opgenomen voor verschillende samenwerkingen met theaters, schilders, de film- en mode-industrie. De muziek van deze maker varieert van symfonieorkest en kamermuziek tot avant-garde elektronische jazz, inclusief elementen van experimentele rock en triphop.

Tappin-It Collective 

Tappin-It Collective is een danstheatergezelschap uit Amsterdam dat sinds 2018, onder leiding van Robin Lie en Doortje Peters, voorstellingen maakt, doordrenkt van contemporary tapdance, mime en muziek. De voorstellingen prikkelen, schuren, verrassen en nemen het publiek mee in een energiek, beeldend en soms absurdistisch universum. Tussen 2018 en 2021 maakten zij de drie korte voorstellingen LOCO!, VOETEN en IRMA. In 2021 wonnen zij de Publieksprijs op Delft Fringe Festival met hun voorstelling IRMA. Deze lente presenteren zij hun voorstelling GAMBIT. Dit is een ritmisch, fysiek en beeldend pas de deux tussen twee extreme tegenpolen die elkaar ontmoeten in een zwart-witte wereld op een zwartwit geblokte dansvloer. Tappin-It Collective ontfermt zich over de vraag: hoe de ander te begrijpen? Door middel van tegenritmes in contemporary tap, beweging, dans, body percussion, stem en beeldende scènes gaat Tappin-It Collective op ontdekkingsreis door het – nu nog – grijze gebied tussen zichzelf en de ander. Ze willen het publiek meenemen in een universum waarin complexiteit wordt gevierd en meerstemmigheid niet alleen verontrustend, maar ook krachtig is.

Catelijne Beijst Lohoff

Al 14 jaar organiseert Cathelijne; Poetry Musica! Iedere maand bij T’ Einde van de Wereld, een boot in Amsterdam. Het is erg fijn om
dichters en troubadours met elkaar kennis te laten maken en samen te brengen!

Saartje Van Camp

“Zoveel voor me en zoveel na, een komma…” Verhalen stoppen nooit. Ze zijn altijd al begonnen en iedere punt is een komma. Saartje Van Camp schrijft teksten, componeert en maakt voorstellingen. Zang, cello, samplers, synths, wat ze ook tegenkomt… alle klanken zijn welkom en bruikbaar. Alles kan muziek
zijn. Saartje is een Vlaamse en woont in Nederland. Pendelen en leven op het kruispunt tussen. Vlaanderen en Nederland hebben haar liefde voor taal en verhalen alleen maar aangewakkerd. Niets spreekt vanzelf. De gewoonste dingen zijn nooit zomaar gewoon. In 2011 verscheen de CD ‘Walla Kristalla’, met oude melodieën en liedjes van overal in de wereld, die ze verzamelde en opnieuw op muziek zette. Dit jaar verschijnt haar tweede album met nieuw eigen werk, dat eveneens uitkomt bij Excelsior Recordings. Saartje Van Camp treedt solo op en werkt al jaren samen met Spinvis.

Een programma samengesteld door Lieke Westerveld die zich focussed op nieuw gezichten, jonge dichters en dichteressen. Deze area is een tip voor fans van de dromerige en poëtische muziekstijl van Eefje de Visser. Zo zullen namen als Eb en Vloed hier hun intrede doen!

 Job den Dulk

Donker en licht dat samenkomt. Woelen en voelen in een koffer vol zielenroerselen, terwijl met elke gitaartoon de zon steeds verder opkomt. Job den Dulk neemt je met zachte zang en intiem gitaarspel mee in de stroom van liefde, levensprocessen en melancholische momenten. Donker & Licht is zijn eerste EP (2021), een akoestische koestering voor de ziel die smacht naar schoonheid. Muziek die meestal klein is in vorm en arrangement, alsof je een oude foto vindt op de zolderkamer en even wegdroomt bij de herinnering. Een inkijkje in intieme sferen, alsof je stiekem door het sleutelgat kijkt. Eind 2022 volgde de release van de single Zachtjes Lokt Het Water, een cover van Ramses Shaffy. Het nummer is verrijkt met pianospel van Sjaak Douma die eerder remixes maakte van San Holo en Nils Frahm.
Op 1 maart 2024 vierde Job de lente met de release van een fris opwekkend liedje, genaamd Feniks In De Lucht. Job speelde op diverse plekken zoals het Poëzie La Go Go festival in Rotterdam, het Eef festival in Zeeland en het Landjuweel festival op Ruigoord. Mixing/Mastering door Tammo Kersbergen (oa. I Am Oak)
Live video Tekens Aan de Wand


Onder curatie van Barbera Schroevers, biedt deze locatie stevige bands en jamsessies met een rebelse sound.

Lakmoes

Een dichter dwaalde door zijn stad, schreef over terloopse taferelen bij daglicht en over die bij kunstlicht in de talloze kleine uurtjes die het nachtleven rijk is. Zijn woorden gaven uitdrukking aan existentiële worstelingen, de overweldigende vol-, ledig- en vergankelijkheid van het bestaan, de kwinkslagen en kwetsuren van de liefde. En dat alles door maar één paddenstoel! Hij vormde een band van troubadours om zijn boodschap te verkondigen, et voilà, Lakmoes was geboren. Met Lakmoes is poëzie een happening geworden, een collectieve ervaring, een gebeurtenis waarin via woord en muziek gedeeld wordt in verwondering en extase. Laat het zijn zijn zijn zijn en betreed het exotische rijk van het psychedelische. Wij komen checken hoe zuur je bent. Fijne trip gewenst!

Onder leiding van Ruige moeders & Motherhood Amsterdam zal er een uitgebreid kids programma zijn.

Wijnand Stomp (Kidsarea / Why Not)

Wijnand Stomp is één van de bekendste theatrale Anansi (verhalen die zijn meegereisd in de hoofden van de tot slaafgemaakten) vertellers die Nederland rijk is. Ook bekend als Mister Anansi creëert en speelt hij voorstellingen waarin zijn kleurrijke Afro-Caribische afkomst een belangrijke rol speelt. Hij ontleent veel inspiratie aan de Antillen, het land van zijn vader, maar is evenzeer verbonden met de Hollandse aarde, het land van zijn moeder. Stomp is een fysieke verhalenverteller die als geen ander met passie en zijn theatrale vertelstijl moeiteloos jong en oud al meer dan 30 jaar weet te boeien. Met humor, aanstekelijke ondeugd en een tikkeltje wijsheid weet Stomp jong en oud te raken. Door zijn soepele, wendbare stem en zijn vermogen moeiteloos van het ene stemmetje in het andere te schieten hebben zijn woorden een sterk beeldend effect.

Cato Fluitsma

Als kleinkunstenaar schrijf ik liederen over maatschappelijke vraagstukken, zoals bijvoorbeeld eenzaamheid en bijensterfte. Ik schrijf in opdracht en uit mijzelf, en wil graag iets goeds bijdragen aan onze gecompliceerde en onoverzichtelijke maatschappij. Door mij te focussen op een lied word ik wijzer en het geeft mij een ontzettend goed gevoel als het gelukt is en ik de essentie heb weten te vatten. Ook heb ik vele liederen geschreven over mijn eigen leven. Dit om enigzins grip te krijgen op mijn flexibele en wispslturige humeur. Voor het kinderpodium op Vurige Tongen speelt Cato ‘Magic Jukebox’ ~ Trek een kaartje uit de grote stapel en ze speelt het liedje speciaal voor jou! Van melige meezinger tot diepzinnige tranentrekker… Je weet nooit wat je krijgt.. Spannend!

Mindfulness/klank en verhalen met Maaike de Vet ~ Verwonderbus

Wat is mindfulness/klank en verhalen? We nemen de kinderen mee op reis door middel van een verhaal. De bus blijft op zijn plekje staan en in gedachten gaan we op pad. We zullen starten met een activiteit waarbij we de zintuigen open zetten. Daarna beleven we een verhaal met poppen/theater en muziek. Lichtspel is evt ook mogelijk in de bus. 

Tafelblad Interactief met Nina vd Mark ~ Verwonderbus

Wat is tafelblad theater? Het tafelblad theater is een vorm van verteltheater die zich afspeelt op een tafelblad vol met spullen. Alle spullen op het tafelblad krijgen een rol in het verhaal. Van broccoli bomen tot zoenende zoutvaatjes, elk object komt tot leven om het verhaal te versterken. Ook het publiek helpt mee om de objecten door de ruimte te laten reizen en het verhaal af te fantaseren. In het verhaal van de Zinkende Zeeheld helpt het publiek om de zeeheld drijvende te houden. Terwijl de zeeheld ons probeert te overtuigen dat hij echt wel een zeeheld is, helpt het publiek hem mee om van een gevouwen bootje een machtige driemaster te maken.  We blazen zelf wind in de zeilen, wapperen met de golven van de zee en spelen zelf voor meeuw. Met krakende accordeon verzinnen we samen het eind van het verhaal en gaan we hopelijk weg met het gevoel dat we toch even bij de zee zijn geweest, ook al hadden we daar wel een beetje fantasie voor nodig.

Spoken word en animatie in de bus voor grote en kleine kinderen olv Magieke jansen

Kiki on Wheels Schmink Caravan

Treed binnen in de kleurrijk beschilderde ‘Kiki on Wheels’ schmink caravan en waan je in een roze droomwereld dat rijk gedecoreerd is met knuffels, poppen, bloemen en meer en laat je omtoveren met haar schminkkunsten tot vlinder, koala, tijger, prinses of wie of wat je ook wil zijn. 

Avalon Brown

De liefde voor Afrikaanse dans is ontstaan toen Avalon in Rio de Janeiro woonde. De blijdschap die ze zag op de gezichten van de dansers en de vrijheid die ze hadden in de dans op de krachtige percussie veranderde haar leven! Om meer onderzoek te doen en verdieping te vinden heeft ze veel gereisd naar verschillende Afrikaanse landen en de Afrikaanse diaspora om de traditionele dansstijlen te leren. Haar ervaringen neemt ze mee naar haar eigen AfroMix lessen en optredens. Het is een mix van verschillende Afrikaanse dans en muziekstijlen. De bewegingen zijn aards, groots, intensief en opzwepend. Het gaat om loslaten en je energie kwijt kunnen. En in je kracht komen! POWERRRR!!

Camie Bonger 

Praatpaalpraat 6+ met Camie : Heartist, Praatjesmaker  en Childerenwhisperer.  Camie komt samen met de Praatpaal naar jullie praatjes luisteren. Misschien wil je praten over belangrijke zaken dat kan. Plus je mag ook je kunsten komen vertonen; je lied, dans, goocheltruc en alles waar jij blij van wordt. De grote mensen kinderen zijn natuurlijk ook van harte welkom!

Luchtbus Reisverhalen van Ruigoord Grondlegger; Margrid van der Linden en verhalen van andere auteurs

Onder curatie van het Wilgencollectief, biedt deze locatie een eclectisch programma met dichters, koren, muzikanten, kinderverhalen en zelfs illusionisten.

Poems Ago 

Poems Ago, een duo gevormd door Juliana Hahn en Remco Jacobs, componeren en voeren muziek uit op Ierse poëzie. Ze selecteren Ierse gedichten die diep in hun hart zitten, geschreven door geweldige dichters zoals W.B. Yeats, James Joyce en Oscar Wilde, evenals moderne dichters zoals Madelaine Nerson-MacNamara en Peter Fallon. Ze hebben een uniek geluid en stijl, waarbij ze harmonieën mengen en composities creëren die voortkomen uit de betekenis en beeldspraak die het gekozen gedicht bij hen heeft opgeroepen. Een viool, een gitaar en twee stemmen nemen je mee op een reis door Ierse landschappen, emoties en beelden, en moedigen je aan om verbinding te maken en je eigen betekenis te vinden in je ervaring tijdens het luisteren.

Willie Darktrousers

Onheil folk uit Donkerbroek. Willie zingt graag over pech en magie en de dood en het leven. En over wat animisme kan betekenen in het antropoceen. Gewapend met
een rammelende gitaar, een stem als een gebroken huwelijk en zwartgallige maar kloeke teksten sleurt hij je dwars door zijn bizarre fantasie wereld. Willie Darktrousers treed meer dan tien jaar op langs de randen van de Nederlandse Underground. Daarnaast maakte hij muziek voor voorstellingen van de Peergroup, de Poezieboys en samenwerkingen met vele dichters en schrijvers waaronder Joost Oomen, Dean Bowen en Maxime Garcia Diaz.

JET

Jet belicht het alledaagse leven en schrijft over de gevoelens die hierbij komen kijken. De Nederlandstalige liedjesschrijverin neemt je mee in haar vertrouwde, frustrerende en soms eenzame ontwikkelingen van het volwassen worden. Thema’s zoals heimwee, verandering en afscheid geven haar krachtige poëtische teksten karakter. Voel je als luisteraar gehoord en laat je opnemen door eigenzinnige klanken van piano, gitaar en samenzang.Bij Jet kan je thuiskomen.

Jan Modaal 

Jan Modaal schrijft punk smartlappen. Feestelijke woede in een saus van distortion. Terugkerende tekstuele thema’s zijn de wooncrisis, etenswaren en dode witte mannen. Jan en zijn band hebben twee EP’s uitgebracht. Jan Modaal is een man van het volk, de schelle stem van een generatie.

Youtube : Geen woning geen koning ~  Spotify ~ Instagram  ~ Tiktok

Luuk Lenders

Luuk Lenders staat bekend om zijn creatieve volksmuziek met Ierse whistles, ocarina’s, accordeon, voetenpercussie, tafelbellen en pingpongballen. Soms speelt hij zelfs drie of vier instrumenten tegelijkertijd! Als deze muzikale duizendpoot op het podium staat neemt hij het publiek mee in een wervelwind van creativiteit, humor en prachtige muziek. Zijn liefde voor Ierse, Schotse en Nederlandse volksmuziek klinkt door in elke noot die hij uit zijn instrumenten tovert. Naast volksmuziek van de bovenste plank zorgt Luuk ook altijd weer voor verrassende intermezzo’s op onverwachte attributen. In oktober 2023 bracht Luuk zijn lovend ontvangen dubbel-album “Het Groene Woud” uit: 26 nummers met als centrale thema groene bossen en fluitende vogels. Luuk speelde hierop ruim 50 instrumenten, tekende het schitterende artwork en werkte samen met o.a. Seán Cannon (bekend van The Dubliners), Kevin Conneff (bekend van The Chieftains), Hans Theessink en Beppie Kraft.

Erik Ankoné & the Gone Wrong Kings

Blues, folk en verhalen. Het is stampen en rollen met deze mannen. Ze nemen je mee in de avonturen die Erik tijdens zijn omzwervingen door de States heeft beleefd. Van de koude glooiende heuvels van Tennessee naar het hart van de hete, moerassige Mississippi Delta. Kom deze vrienden zien waar ze thuis horen: op het podium.

Jou Inhoud Komt Hier

Verdiepende programma’s ~ Kleine cirkels over moeilijke thema’s in de wereld. Er wordt ruimte gecreëerd om te delen met elkaar.

Meer informatie over deze area volgt spoedig!

Jou Inhoud Komt Hier

Meer informatie over deze area volgt spoedig!

Nachtelijk programma van 00:00 tot 03:00 uur. Met romantische optredens bij het kampvuur, waarbij de sterrenhemel en prachtige poëzie samenkomen voor een betoverende ervaring.

De welbekende Vurige Tongen Markt!

Annie’s wildpluk poëzie wandeling

De Natuur heeft veel dichters en schrijvers verleidt om de meest lyrische poëzie te schrijven. Laat je ook verleiden en struin, ontdek, geniet en pluk mee tijdens de Wildpluk Poëzie Wandeling.

Ga naar de bovenkant