Wegens de grote belangstelling hebben we besloten een tweede editie te organiseren van: Spirit in Ruigoord ~ Rondom de dood. Heb je de eerste keer geen kaartje kunnen bemachtigen, wees dan welkom voor deze tweede editie!
In alle tijden en culturen is de dood een groot mysterie. Vroeg of laat verschijnt dit mysterie op onze levensweg. Geliefden om ons heen gaan dood. En uiteindelijk gaan wij zelf dood. Op deze avond zal vanuit vier gezichtspunten verbondenheid met dit mysterie naar voren worden gebracht. Vier korte lezingen in dialoog met de zaal over sterven, dood en rouwen, waarin een tipje van de sluier wordt opgelicht.
5,- voor maaltijdsoep
Wil je mee-eten om 18:30? Meld je dan aan via masjala@gmail.com
Jinny Thielsch – Gerben Hellinga over de dood
Het laatste boek dat Gerben Hellinga schreef is getiteld Over de dood en meer. In een interview zegt hij: ‘De dood, ik weet er niks van. Ik wilde het helder maken voor mezelf. Mijn hele leven heb ik een vreemde relatie met de dood gehad omdat ik op mijn tiende jaar een bijna-doodervaring had.’ Omdat Gerben ziek is en niet aanwezig kan zijn, zal Jinny Thielsch op deze avond over Gerben’s boek vertellen. Jinny zal er een stuk uit voorlezen en ook een eigen bijzondere ervaring delen
Gerben Hellinga is acteur, schrijver van fictie, non-fictie en toneelstukken. Hij maakte documentaires voor de Nederlandse televisie. Hij werd gelauwerd en ontving onder meer de Henriette Roland Holst-prijs. Al meer dan veertig jaar bestudeert en gebruikt hij de I Tjing. Daarnaast is hij psychonaut en onderzocht de werking van vele psychoactieve middelen. Jinny Thielsch is de vrouw van Gerben Hellinga. Ze is Feng Shui consultant en astroloog. In haar atelier op Ruigoord maakt ze kimono’s van comfortabele westerse stoffen die ze bedrukt met gunstige Oosterse symbolen.
Hans liet een tekst na, geheten The Art of Dying; de neerslag van ‘gesprekken’ met zijn overleden vriend Simon Vinkenoog. Die gesprekken gingen niet alleen over ‘gene zijde’ maar ook over het leven vóór de dood en de toekomst van de aarde. Een belangrijke les die naar voren komt is dat ‘daar’ dezelfde psychologie geldt als ‘hier’. Onze innerlijke bewustzijnspositie bepaalt wat we zullen ervaren.
Masja zal The Art of Dying bespreken en ook ingaan op de laatste dagen van Hans’ leven, op hoe hij zelf de kunst van het sterven in praktijk bracht. Hans Plomp was dichter, schrijver en stond mede aan de basis van de kunstenaarskolonie Ruigoord, waar hij zijn leven lang heeft gewerkt. Masja Ottenheim is de weduwe van Hans Plomp. Ze is kunstenares op Ruigoord. Haar tekeningen vertellen verhalen die je de mogelijkheid geven om te reflecteren over maatschappelijke thema’s.
Vanaf zeer jonge leeftijd is Odette in haar leven geconfronteerd met de dood, wat begon met het plotselinge overlijden van haar vader toen ze 2 was. Op 10-jarige leeftijd had zij een nabij-de-dood-ervaring bij een ernstig auto-ongeluk en werd haar gevoeligheid voor ‘de ongeziene wereld’ nog groter dan die al was. Existentieel dieptepunt was het plotselinge overlijden van haar man Roelof, 10 jaar geleden. Beelden en signalen vanuit ‘de ongeziene wereld’ toonden zich steeds frequenter aan haar in diverse vormen. Odette neemt ons mee in haar ervaringen van ‘Leven met de Dood’.
Odette de Theije is integraal (kinder- en jeugd)psychiater. Daarnaast begeleidt zij groepen therapeuten en coaches die zich met zingevingsvraagstukken bezighouden, middels o.a. systemisch werk & legaal gebruik van psychedelica. Als actrice maakte zij, naar aanleiding van de dood van haar man, de theatervoorstelling ‘De vrouw die alles had’, die zij solo speelde door het hele land. Odette is momenteel voorzitter van de C. G. Jung Vereniging Nederland.