1001 vrouwen en de ‘achterkant’ van de geschiedenis
Het woord vrouwengeschiedenis stond altijd voor: ‘geschiedenis waarbij een vrouw in het spel is, meestal een liefdesgeschiedenis’. Pas rond 1975, in de hoogtijdagen van de democratisering, hebben feministische historici (vooral studentes) zich het woord toegeëigend. Ook vrouwen moesten een plaats krijgen in de geschiedschrijving. Ook ik was bij de acties voor vrouwengeschiedenis betrokken. De gevestigde historici, zo was mijn overtuiging, hadden ten onrechte geen aandacht besteed aan de rol van vrouwen in het verleden, dus er was werk aan de winkel.
Mijn wetenschappelijke loopbaan heeft altijd in het teken van deze inhaalslag gestaan. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in het project ‘1001 vrouwen’: een biografisch naslagwerk van vrouwen in de Nederlandse geschiedenis.
Ik zie dit project als een soort ‘achterkant’ van de geschiedenis. Hoezo geen vrouwen in de geschiedenis? Als je beter kijkt, wemelt het van de interessante verhalen over vrouwen in het verleden.
Els Kloek
Dr Els Kloek is historica en noemt zich ‘onderneemster in geschiedenis’. Vanaf 1980 werkte zij als wetenschappelijk medewerker aan diverse universiteiten en wetenschappelijke instellingen. In 2014 begon ze haar eigen Werkplaats voor Historisch Onderzoek.
Ze was initiatiefneemster van de serie Verloren Verleden (Verloren 1998-2004), de website www.vrouwenlexicon.nl en de website www.biografischportaal.nl
Bij het grote publiek werd zij vooral bekend toen het Vrouwenlexicon in boekvorm verscheen: 1001 vrouwen in de Nederlandse geschiedenis (Vantilt 2013) en 1001 Vrouwen in de 20e eeuw (Vantilt 2018).
Andere publicaties van Els Kloek: Vrouw des huizes, Een cultuurgeschiedenis van de Hollandse huisvrouw (Balans 2009) en Kenau en Magdalena. Vrouwen in de tachtigjarige Oorlog (Vantilt 2014). Haar meest recente publicatie is de bundel Vrouwen en kinderen eerst. Over 1001 vrouwen, de canon en de ‘achterkant’ van de geschiedenis (Vantilt 2019).
——
Inloop: 17:30
Start Lezing: 18:45
Start Diner: 20:15
Locatie: De Salon in Ruigoord.
Tickets voor de lezing inclusief maaltijd: € 20,00 (Aanmelding noodzakelijk)
Tickets voor alleen de lezing: € 10,00
Aanmelden is noodzakelijk als u ook wilt eten
Stuur een mailtje naar: Drieslangeveld.lezing@gmail.com
U kunt op de avond zelf aan de deur betalen. Iedereen is welkom, er is plek genoeg.
De initiatiefnemers:
Albert Heijn, Gerben Hellinga, Jinny Thielsch, Hans Plomp, Masja Ottenheim, Hans Gerding, Odette de Theije en Luuk Hamer
