Ruigoord Variaties // NDSM FUSE

Laden Evenementen

OPENING BIJ NDSM FUSE OP 4 JUNI

VOLG DEZE LINK VOOR DE LIVESTREAM VAN DE TAFELGESPREKKEN

BEKIJK HIER HET VOLLEDIGE BOEKJE ONLINE

Hennie van der Vegt werkt al 22 jaar aan zijn Serie “Ruigoord Variaties”. Dit zijn levensgrote werken van mensen die op de een of de andere manier een rol spelen, of hebben gespeeld, in het theater van Ruigoord.

In 2010 exposeerde Hennie al 34 exemplaren in het Amsterdam Museum, samen met vijf video-portretten door documentairemaker Mary Benjamins van Ruigoord kunstenaars in een installatie van de inmiddels overleden Popke Bakker. In 2011 hing deze serie en ander werk van hem in Luxemburg, in het gebouw van de Europese Commissie.

Ten ere van Ruigoord haar jubileum zullen er van 4 juni tot en met 9 juli maar liefst 72 exemplaren ten toon gesteld worden bij NDSM FUSE in Amsterdam.

Hennie van der Vegt
Hennie van der Vegt (1953) volgde de Groningse academie Minerva van 1974-1979, woont in Amsterdam en heeft zijn ateliers op Ruigoord en in Amsterdam. Vanaf 1979 werd zijn werk met grote regelmaat geëxposeerd in binnen- en buitenland. Naast het schilderen van portretten, zoals het portret van Johan Cruijff wat in de Arena hangt, gemaakt in opdracht van de Gemeente Amsterdam, ook de ‘Ruigoord Variaties’, portretten van mensen die op de een of andere manier een rol spelen in het theater van Ruigoord, stillevens, dieren en naakten. In toenemende mate wordt hij in binnen- en buitenland beschouwd als “de” schilder van bloemen, bloesems en gebladerte. De benadering van Van der Vegt heeft het genre Bloemstillevens een nieuwe impuls gegeven. Het heeft een ongekende vitaliteit en dynamiek gekregen. Solo-presentaties oa.; Singer Museum, Noordbrabants Museum, Amsterdam Museum. Groepspresentaties o.a.; Drents Museum, Museum het Valkhof, Museum Mohlmann.

Wat betekent het voor jou om een atelier op Ruigoord te hebben?
En voor je werk?
‘Ruigoord is sinds 32 jaar mijn dagelijks leef- en werkgebied met m’n atelier in de paardenstal, paard, geit, kippen, vossen, bomen, weiland, struiken, bloemen, vogels, bloemen, bijen en vlinders en de nodige kunst-geestverwanten. Het verblijf daar als beeldend kunstenaar brengt me levenslust, zingeving, afleiding en inspiratie, alles indachtig Voltaires laatste zin in Candide; ‘Il faut cultive notre jardin’.

Wil je meer weten over Hennie van der Vegt en zijn werk?
Volg dan de onderstaande link:

Atelier van der Vegt
Ruigoord Variaties

Ga naar de bovenkant