Rondleidingen door de Oase van Verwondering

Loading Events

Wil je door de Oase van Verwondering wandelen en uitgebreide informatie ontvangen over Ruigoord en de kunstprojecten? Sluit je dan aan bij een van de rondleidingen! Uitsluitend in het groene seizoen (van april tot oktober) Iedere zondag om 13.00 uur.

We verzamelen voor de ingang van de kerk

Tickets: € 7,50

Wil je op een ander tijdstip langskomen voor een rondleiding? Je kunt een aanvraag doen via cultuureducatie@ruigoord.nl.

Horeca in de kerk: zaterdag / zondag geopend van 14:00 – 18:00

Let op: in de wintermaanden zijn de kerk en horeca gesloten en zijn laarzen en/of stevige schoenen aan te raden.

Lees hier alles over de Oase van Verwondering

Kom (ver)dwalen in de Oase van Verwondering! Het dorp is vol van groene-, bouw-, kunst- en ontwerpprojecten. Hier komen kunst, architectuur, ecologie, poëzie, verhalen, geschiedenis en magie samen. Je kan hier elke dag van de week terecht: wandel langs de ateliers door het voedselbos en de vlindertuin. Vergaap je aan de muurschildering door Gijs Frieling in de kerk. Schommel met je innerlijke kind, met de schommelinstallaties van Chiel Kuijl. Kruip de underground in de werken van Atelier Van Lieshout en Ruchama Noorda.

De Oase van Verwondering projecten onderzoeken wat het betekent om mens te zijn en hoe we ons verhouden tot natuur en waarom en hoe dat anders kan. Geïnspireerde en onderzoekende projecten, vol oeroude en pionierende en groene (eigen-)wijsheden. Kunstprojecten met aandacht voor de onderstroom: de kennis en stemmen die elders minder aandacht kregen. Met aandacht voor inclusief en regeneratief denken en vormgeven. Inclusief voor alle leven, en vooruitdenkendwat betreft materiaal en haar recycle mogelijkheden. Een aantal projecten gaan weer op in de bodem van Ruigoord. Kortom projecten van nu, voor en over de toekomst.

KUNSTPROJECTEN: Gijs Frieling, Zoro Feigl, Atelier Van Lieshout, Femmy Otten, Four Siblings: Marija Šujica & Müge Yilmaz, Annabelle Binnerts, Ambassade van de Noordzee, Carmen Schabracq, Ruchama Noorda, Natalija Gucheva, De Onkruidenier, Wafae Ahalouch & Joanneke Meester, Chiel Kuijl, Suzette Bousema, Bryony Dunne, Miriam Sentler, Jamie Nee, Joran van Soest, Inge Meijer, Sieger Duinkerken, Anita Janssen, Hans Kalliwoda, Collectief Ruigoord, Sander Ivo van Driel & Mozes Meijer, Maarten van der Horst, Floris Brasser, Aja Waalwijk, Henk Witte Aap, Jinny Thielsch

Daniel Godínez Nivón, Gitte Spinder, René Knip, Studio van der Vegt, Tosca Niterink, Shirley Krenak, Roberta Petzoldt, Geartsje van der Zee, Leila van Wetten, Vera Tan Hoveling, Jim de Ruiter, Thieu Smeets

Curator: Imke Ruigrok

Vrijplaats Ruigoord – proeftuin voor het Symbioceen

Hoe kunnen we samen leven? Gemeenschappen vormen, samen en in harmonie met alle leven? Hoe bouwen we – ecologisch en duurzaam -, evenals: hoe zien we het grotere systeem en hoe vertaalt zich dat in de urban en global planning?

Vragen om te stellen in relatie tot wijk- en gemeenschapsniveau, alsook onze handel en wandel naar de rest van de wereld. Die twee, lokaal en globaal, klein- en grootschalig, zijn beiden zichtbaar en voelbaar op Ruigoord. Het voormalige eiland ligt midden in het Havengebied en wordt omringd door petrochemische industrie. Hier is de handel en overslag van fossiele grond- en brandstoffen. Precies op deze precaire plek, waar koloniale en fossiele handel niet alleen voelbaar, maar vooral ook enorm zichtbaar is, daar is Ruigoord die kleine community en groene oase. De vreemde eend in de bijt. Een dorp en vrijplaats, waar je ziet dat het anders kan. Waar je, tegen de stroom in, ook juist veel inspiratie zult vinden voor hoe het anders kan.

In de programma’s, mét de makers, ontwerpers, kunstenaars en onderzoekers, onderzoeken we ‘het grote verbonden netwerk’ van mens, planten en soorten, lucht en water en (her)leren we hoe alles met alles met elkaar verbonden is.

Ga naar de bovenkant