Re_Nature Festival

Laden Evenementen

Met veel plezier kondigen wij de tweede editie aan van het

RE NATURE Festival voor kunst en natuur

Welkom op het RE NATURE Festival. Deze editie vindt plaats in de groene oase van kunstenaarsdorp Ruigoord. Een weekend vol groene inspiratie met workshops, talks, wandelingen, ceremonies, kunst, diners, muziek en theater.

Ben je benieuwd naar de laatste groene ontwikkelingen? Op het gebied van voedselbossen, regeneratieve en coöperatieve landbouw en bio-regionale initiatieven? De pioniers op dit gebied vertellen hier meer over. Wil je aan de slag? Er zijn diverse workshops: fermenteren (kefir, miso, bokashi), permacultuur en tincturen maken. Benieuwd naar de ‘originele instructies’ (inheemse natuurwijsheid), altijd al eens deel willen nemen aan een (natuur)ceremonie of wildplukwandeling, of willen luisteren naar een concert met planten of eco theater?

Kunstenaars en ontwerpers. Deze tweede RE NATURE editie op Ruigoord geeft net als het eerste festival in Den Bosch het podium aan kunstenaars, ontwerpers, niet-westerse kennis, activisten en vooral veel actuele en pionierende groene visies. Ook zullen er nieuwe kunstprojecten bij komen in de (semi)permanente ecologische tentoonstelling: Ruigoord, Oase van Verwondering.

RE-imagining our future. Kunstenaars en ontwerpers zijn, evenals wetenschappers, belangrijk in het opnieuw leren kijken en luisteren naar, en ons onderdeel weten van natuur. Het festival heeft niet tot doel actie te voeren of te ageren tegenover wat niet (langer) werkt, maar wil vooral visualiseren en inspireren tot bouwen aan oplossingen. Want we kunnen een groene toekomst visualiseren en dromen met elkaar.

Visionairs in het festival zijn de kunstenaars, ontwerpers, groene pioniers en de dromers. Zij laten zien wat mogelijk is. Er is zelfs een echte droomexpert die je meeneemt in de kracht van gezamenlijk dromen. We jagen vanuit de creatieve industrie visualisaties aan voor een symbioceen (een harmonieus samengaan van mens en omgeving) toekomst.

Groene tsunami. Sinds de vorige editie van RE NATURE Festival lijkt er een groene tsunami in beweging. Er is ongelooflijk veel beweging in de maatschappelijke bewustwording. Dat zie je op individueel niveau, maar ook in bedrijven en de groei van groene initiatieven. In de volle breedte zien we veel omdenken. Unlearning, systeemveranderingen, ecosysteem-denken, dekolonisatie, verder kijken dan het menselijke perspectief (mens-centrisme), en meer holistische en regeneratieve visies. Initiatieven die zich richten op en verbinden met lokaal, met community en procesmatig ruimte maken voor besluitvorming die rekenschap aflegt aan de toekomst(generaties).

Ruigoord
In 2024 werkt Ruigoord verder aan de groene ambities die in 2023 – het 50-jarige jubileumjaar van deze culturele vrijplaats Ruigoord – een versnelling hebben gehad. In 2023 toverden we Ruigoord nog meer om tot een Oase van Verwondering. Een groene toon-, inspiratie-, maak- en educatie plek, met ruim 30 ecologische kunst- en ontwerpprojecten waaronder van Atelier Van Lieshout, Ambassade van de Noordzee, Femmy Otten, De Onkruidenier en Zoro Feigl. Curator van Oase van Verwondering is Imke Ruigrok, tevens oprichter van het RE NATURE Festival. De tweede editie van het festival op Ruigoord, volgt als het ware als logische volgende stap.

In 2023 werkten we samen met tal van inhoudelijke samenwerkingspartners, instellingen en opleidingen op het gebied van kunst, ontwerp, architectuur en onderzoek. Toen werd ook het aanbod Klimaatcursussen, een programma voor jongeren op Ruigoord uitgebreid en vond het 3-daags Internationaal Symposium plaats: Towards the Symbiocene?

2024 belooft niet minder groen en ambitieus te worden. Er komen weer nieuwe ecologische kunst- en bouwwerken bij en ook zijn er diverse ecologen, kunstenaars, activisten en ontwerpers betrokken, ze werken en onderzoeken op locatie. De resultaten van deze projecten worden onderdeel van het ‘openluchtmuseum’ Oase van Verwondering en/of gedeeld op het RE NATURE festival.

PROGRAMMA

Ecologische kunstwerken
Ruigoord: Oase van Verwondering. Een tempelruimte voor healing met bijen, een klimaat onderduikbunker (door Atelier Van Lieshout), het Wilgenportaal, de strobalen hut met een bacteriën meditatie (door Jamie Nee), Waterwijsheid (door Suzette Bousema), een ondergronds laboratorium (door De Onkruidenier), een haven onderzoekslab (van Ambassade van de Noordzee) en nog veel meer.

Workshops: o.a. klimaatgesprekken, kombucha, paddenstoelen, wildplukken, tincturen, miso, imker, kefir, fermenteren, Bokashi en aardwarmte. Ceremonies: klankceremonies, theeceremonie en luisteren naar natuur. Storytelling: Original teachings (het oorsprongsverhaal pacha mama) en natuurwijsheid. Ervaringstheater, diners, kunst en Lezingen. Regeneratieve en holistische natuurinitiatieven. Muziek met natuurlijk veel groene vibes.

Meer informatie vind je op https://re-nature.org

Ga naar de bovenkant