Laden Agenda

Midsummer Activism

Midzomer is de tijd van zon, muziek en engagement. In Ruigoord maken we ruimte voor verdieping en activisme!

Net na de zomersolstice gooien wij het podium van de kerk voor iedereen open die bezig is met klimaat en rechtvaardigheid. Kom meer leren van elkaar en ervaar hoe jij mee kunt doen.

Om 14:00 starten we met muziek op het terras van de kerk en het kinderprogramma. Om 14:30 starten de workshops en films en om 15:00 de eerste spreker. Ervaren activisten vertellen over hun manier van actievoeren en gaan graag met jou in gesprek. Tussendoor live muziek op het terras.

🥁 Programma 🥁


14:00 Terras open & muziek

🎤 Sprekers:
15:00 Jubilee for Climate: Call it Revolution.
We kunnen de aanpak van de klimaatcrisis niet overlaten aan de vrije markt. Kapitalistische reacties hebben de situatie voor mens en planeet immers alleen maar erger gemaakt. Ook kunnen we die aanpak niet toevertrouwen aan de huidige strategieën van de klimaatbewegingen, want die hebben tot nu toe niet genoeg opgeleverd. Dus zijn we nu verantwoordelijk voor een nieuwe visie. Klimaatverandering is slechts een symptoom, niet het probleem. De kwaal is een systeem dat is geboren uit menselijke hebzucht en dat bewust winstbejag verheerlijkt. Winst is een teken van ongelijkheid. Ongelijkheid manifesteert zich in schuld. Het kwijtschelden van schulden is een oud principe dat nog steeds werkt. We hebben een Jubeljaar nodig: een revolutie, niet een hervorming. En dat is nog maar het begin.
Engels gesproken.
https://www.jubileeclimate.org/
16:30 FossielVrij NL
Steeds vaker worden banken, pensioenfondsen en verzekeraars opgeroepen om te stoppen met investeringen in de fossiele industrie. Maar hoe zorgen we nou dat deze financiële instelingen hier daadwerkelijk mee zullen stoppen? Activisten van Fossielvrij NL laten zien dat we als gewone burgers macht hebben en dat we succesvol kunnen strijden tegen de fossiele verslaving van grote financiële instellingen.
https://fossielvrij.nl/
17:30 Pallas Agterberg
Pallas Agterberg beschouwt maatschappelijke veranderingen als gevolg van de transities waarin we zitten. Onder het motto: als we toch de wereld veranderen, laten we m zo maken dat je er ook zou willen wonen. Dat lijkt een open deur, maar dat is het helemaal niet. Want wat zijn we nou helemaal aan het doen? We gaan te rade bij 3 filosofen om te bekijken hoe we bij de postfossiele samenleving komen en hoe die er uit zou kunnen zien.

✨ Workshops:
14:30 Clothes Repair Workshop met Je Moeder
Geef je oude kleding nieuw leven met de activistische zeefdrukken en patches van activistisch zeefdrukcollectief Je Moeder. Vergeet niet je favoriete doorgeleefde kledingstuk mee te nemen!
https://jemoedershirt.nl/

16:00 Jubilee for Climate: The People’s Jubilee – Building A Revolutionary Movement Together
Onderwerpen: White Power vs Black Power: de rol van witte mensen –   De elite praat over het einde van de wereld zoals wij praten over het einde van de maand:  de kwaal aanpakken, niet het symptoom –  Van voedselbanken tot revolutie: de verbindende macht van het volk –  Community means no brand: “media en boodschap” zonder ego –  Praten over vrijheid: terugwinnen, verbeelden, zelfvertrouwen – Gemeenschapsvisie op schuld en de economie
Engels gesproken.

17:30 FossielVrij NL
Aanvullend op het praatje van Fossielvrij NL in de kerk, zullen we tijdens de workshop gezamenlijk over gaan van woorden naar: Actie! . De macht van burgers, dat klinkt namelijk mooi, maar hoe zet je in hemelsnaam een actie op? In deze workshop zullen we samen over actievormen spreken. Wellicht bedenken we zelfs wel een actie die we samen kunnen uitvoeren!

👶🏽 Kinderprogramma:
14:00 & 16:30 
Natuur èn kunsteducatie met Juf Suus en Juf Naomi, bekend van eerdere succesvolle kids workshops in het dorp. We gaan de wilde natuur in Ruigoord ontdekken en een souvenir kleien. Vanaf 6 jaar. Voor de start verzamelen bij het oude dorpshuis!

📽️ Filmprogramma;
14:30 The Last Man – Daxkin Chhara
Documentaire over de rol van het kastenstelsel in Indiase samenlevingen en hoe het is in de onderste kaste te leven: het lot van veel arme en lage klassengemeenschappen op het subcontinent. De film gaat verder dan de officiële definitie van “manual scavenging” in India en onderzoekt opruimpraktijken die ook als onmenselijk werk worden beschouwd. Engels gesproken.
15:30 Q&A met filmmaker Daxkin Chhara
De vertoning van The Last Man wordt gevolgd door een Q&A met de filmmaker, toneelschrijver, regisseur en sociaal activist Dakxin Bajrange Chhara. Engels gesproken.
16:30 Race To Save The World
Race to Save The World is een film over mensen tussen de 15 en 72 jaar die het gevaar zien aankomen en hun leven op het spel zetten om het tij te keren. Een opbeurende film die kijkers zal inspireren om niet langer aan de zijlijn te wachten en hun stem te laten horen voor een leefbare toekomst. Engels gesproken.

🥣 Gratis soep voor iedereen om 18:30

🎶 Muziek van Nootmuskaat, PAPAFORMIGAS en Stefnitz

20:00 Einde

Tot 26 juni!