KIVA The Call of the Wisdom Keepers + live sharings Cheryl Angel, Shirley Krenak and Bia d’Osumare

Loading Events

KIVA – The Call of the Wisdom Keepers

Een boodschap van alle inheemse volkeren

| Zondag 23 juli 2023 |  19.30 uur inloop | aanvang 20.00 uur | | Ruigoord – Kerk | Entree: 20,-

Op 23 juli zijn de KIVA film en 3 inheemse Wisdom Keepers uit Brazilië en America terug op Ruigoord, aangezien film en sprekers volledig ‘samenvallen’ met het thema van 50 jaar Ruigoord.
De film en de sprekers luiden namelijk de urgentie in voor het nieuwe denken: daar waar de natuur en mens in harmonie gaat leven (symbiosene).
50 jaar Ruigoord presenteert hier ook een symposium van 3 dagen over: https://fb.me/e/7ipiWCzAj

De film
In 1968 kreeg medicijnman Raymundo Tigre Perez (Mexico/VS) een visioen. Hij zag inheemse Wisdom Keepers van over de hele wereld verenigd in een cirkelvormige kuil – met een vuur in het hart – een ceremonie uitvoeren. Een spirituele ceremonie voor de aarde, voor vrede en welzijn van alle levende wezens. Pas later ontdekte hij dat dit een KIVA was, een eeuwenoude ceremonie die 3000 jaar geleden al door de Anasazi werd gehouden. Honderden inheemse Wisdom Keepers beantwoordden zijn oproep en deze KIVA-ceremonies vinden al meer dan 30 jaar over de hele wereld plaats. De KIVA-ceremonie is een collectieve oproep vanuit de gehele inheemse bevolking: zij hebben het contact met de natuur nooit verloren en kunnen ons met hun eeuwenoude wijsheid ons handvaten aanreiken naar een meer verbonden en duurzame manier van leven.

Deze documentaire geeft een unieke kijk op de KIVA-ceremonie, waar inheemse Wisdom Keepers zich verzamelen rond een heilig vuur en hun liefde uiten via gebeden, eeuwenoude rituelen, liederen en dans. Maar ze delen ook hun zorg over Moeder Natuur en de mensheid. De kijker wordt uitgenodigd om na te denken over hoe we onze relatie met de aarde kunnen herstellen. ‘De aarde huilt en roept haar kinderen naar huis!’

De makers
Marijke Kodden begon met filmen bij de unieke KIVA-ceremonies in Nederland in 2018 en reisde naar de KIVA-ceremonies in Mexico, India en terug naar KIVA Holland in 2019. Veel Wisdom Keepers werden geïnterviewd en samen met beste vriendin Rakinah Buttner en Jaap Verhoeven (die zij bij het project betrokken) hebben zij een hoopvolle documentaire gemaakt, die ons laat zien hoe we onze relatie met de aarde kunnen helen.

Speciale gastsprekers / inheemse Wisdom Keepers

* CHERYL ANN ANGEL (USA)
Cheryl Angel is een inheemse leider en eerbiedwaardige (Sioux) Lakota Elder. Ze is een waterbeschermer en stamt af van de Sicangu-stam van South Dakota. Ze ondersteunde Sacred Stone Camp tijdens de bezetting van Standing Rock. Ze is water protector, het heilige en het meest belangrijke ‘Mniwiconi’, Water is Leven in Lakota.

Cheryl Angel heeft de afgelopen zes jaar veel gereisd om contact te maken met de inheemse bevolking en niet-inheemse vrouwen en mensen die leven in duurzame gemeenschappen. Vooral Mexico is een rijke bron van inspiratie geweest, waar ze de beste manieren heeft onderzocht om het Water Protector-werk naar een hoger niveau te tillen. In Rapid City is ze de matriarch van negen jonge familieleden, haar ‘tiwahe’ (familie) is 9-voudig. Momenteel ze is bezig met de lancering van een landelijke campagne over de diefstal van de Black Hills, een nationale kwestie.

* SHIRLEY DJUKURNA KRENAK (BRA)
‘Inheemse activist’, is de beste manier om Shirley Djukurnã Krenak te introduceren. Sinds haar 13e heeft ze gehoor gegeven aan de oproep van Moeder Aarde om een beschermer te zijn van inheemse rechten en – bovenal – om een beschermer te worden van Moeder Aarde en voorouderlijke spiritualiteit. Vandaag, op 42-jarige leeftijd, zij wijdt zich volledig aan de strijd van inheemse vrouwen, geërfd door haar traditionele naam, Djukurnã: ‘een vrouw die altijd bereid is, omdat zij de draagster is van de geest die nooit oud wordt’. Ze behoort tot het Krenak-volk, gelegen aan de oever van de Watú (rio Doce), in het oosten van de deelstaat Minas Gerais. Veel van haar traditionele kennis verkreeg zij door de wijsheid van haar vader, Waldemar Ytchó Ytchó Krenak. Ze reist ook de wereld rond om de verwoesting van haar rivier Doce onder de aandacht te brengen.

* YA BIA D’OSUMARE (BRA)
Beatriz Alves Ferreira, beter bekend als Ya Bia D’Osumare, komt uit de stad São Paulo en werd 27 jaar geleden geïnitieerd in Candomblé, een op traditionele Afrikaanse religie gebaseerde beweging, die is ontstaan in de tijd van de slavernij. Yá Bia is moeder van drie kinderen, heeft een graad in de rechten, verpleegkunde en heeft verschillende specialisaties in de gezondheidszorg. Als hoofd van ÀÁfin Osumare, een organisatie met als doel de verering van de orixás (godheden verbonden met de natuur en haar krachten), de strijd tegen racisme, Lgbt-fobie, intolerantie en allerlei vormen van sociale uitsluiting, met name van onze dierbare ouderen, zet Yá Bia zich in voor activiteiten om Afrikaanse moedergeloofsovertuigingen te voeden en levend te houden, evenals voor de ontwikkeling van culturele en milieubewustzijnsprojecten.

Als vertegenwoordiger van Brazilië en Afrikaanse matrixreligies nam ze deel aan de Kiva in Chili in november 2018, aan de Kumbha Mela in India in februari 2019 en opnieuw aan de Kiva in Chili in november 2019. Yá Bia heeft tientallen lezingen gegeven over Candomblé en hoe voorouders en de natuur met elkaar verbonden zijn in Candomblé.

Filmcredits

Regie: Marijke Kodden / Jaap Verhoeven

Land: Mexico, India, Duitsland en Nederland

Jaar: 2022

Film: 56 min.

Voor een eerste indruk, hier een korte sfeerimpressie van KIVA Mexico: https://youtu.be/tkcyMX9g1B4

En voor meer info: www.kiva-wisdomkeepers.com

Ga naar de bovenkant