Laden Agenda

Jazz op zondag

Jazz op Zondag met

Kristina Kovalyova and friends

Mike del Ferro – Piano
Kristina Kovalyova – zang, piano
Anna Zavorina – zang, bass
Anton Jakimenko – klarinet
Olaf Keus – percussie

Kristina, Anna en Anton hebben elkaar leren kennen op het Conservatorium van Amsterdam. Anton en Mike hadden al een muzikale band opgebouwd in de voorgaande jaren van de lockdown en hadden al een aantal mooie concerten en opnames achter de rug. Tegelijkertijd kende Kristina en Anna Anton van de studie aan het Conservatorium van Amsterdam. De ontmoeting tussen deze vier musici vond pas recentelijk plaats toen Anton uitgenodigd werd om mee te doen met de benefietconcert voor Oekraïne in de Noorderkerk in Amsterdam. De combinatie van deze musici zag er zo natuurlijk en muzikaal uit dat het heel vanzelfsprekend werd om samen te spelen. Dankzij de diepe vriendschappelijk verbintenis tussen deze musici zat er ook context bij. Kristina, Anna en Anton hebben allemaal deels Oekraïense, deel Russische achtergrond en Kristina zelf is geboren in Oekraïne. Op het programma van deze vier musici staan liederen van Kristina. Voor dit concert worden ze ook nog versterkt door de percussie van Olaf Keus.

Kristina Kovalyova
geboren in Lugansk (Oekraïne), begon al op jonge leeftijd met zingen en piano spelen. Opgegroeid in een familie van muziekliefhebbers en omringd door vinyl van verschillende muziekgenres, was het geen verrassing dat ze op muziek pad zou inslaan. Kristina genoot van de beste jazzopleiding die ze heeft kunnen volgen op de Moskouse Gnesins Muziek Academie, maar kreeg snel een enorme heimwee. Terwijl ze naar Oekraïense volksmuziek luisterde, herinnerde ze zich snel hoe haar familie slaapliedjes zong en kinderverhalen vertelden. Kristina raakte geïnspireerd door de folklore en de mythologie uit de Oekraïense cultuur en realiseerde snel dat er een deel van haar in dat muziek zat naast het zingen van wereldberoemde jazzstandards. Ze begon meteen haar eigen muziek te schrijven en maakte ze jazz arrangementen van de Oekraïense muziek uit haar jeugd. Hierdoor legde ze de brug tussen de Oekraïense volksmuziek en jazz waardoor ze een unieke muzikale combinatie creëerde die zelden voorkwam. Later vervolgde Kristina haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam.

Mike del Ferro
geboren in Amsterdam, is een pianist, componist en arrangeur die al jaren optreed als solist en bandleider. Mike begeleide beroemdheden als Toots Thielemans, Branford Marsalis, Jack DeJohnette, Randy Brecker, Oscar Castro Neves, Deborah Brown, Erik Truffaz, Jorge Rossy, Scott Hamilton, Richard Galliano en vele anderen. Hij heeft meer dan 20 albums uitgebracht en trad op in meer dan honderd landen. Mike heeft veel over de wereld gereisd op zoek naar samenwerkingen met muzikanten uit culturen die heel anders zijn dan de zijne waarbij hij muzikale bruggen sloeg tussen culturen die normaal gesproken niet binnen bereik van elkaar liggen. Hij is erin geslaagd om elementen van de gerespecteerde canons van de westerse muziek te combineren met de brutaliteit van jazzimprovisatie, en hulde te brengen aan de oude structuren van Aziatische, Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse traditionele muziek.

Anna Zavorina
geboren in Siberië (Rusland), begon op de 7-jarige leeftijd viool te spelen. Na haar studie verhuisde ze naar Sint-Petersburg waar ze geïnteresseerd raakte in jazzmuziek. Geïnspireerd door Charles Mingus ontdekte ze de contrabas. Anna participeerde aan vele concoursen en won vele prijzen. Op zoek naar nieuw ervaring kreeg ze de kans om te studeren aan het conservatorium in Amsterdam. Hier volgde Anna lessen en masterclasses van onder andere Vince Mendoza, Jay Anderson en Larry Grenadier.

Anton Jakimenko
geboren in Tasjkent (Oezbekistan), heeft grote passie voor de jazzmuziek doch liggen zijn roots bij de klassieke muziek. Anton groeide op in een multiculturele samenleving in Tasjkent tot zijn 10de. Als een oude beschaving heeft Oezbekistan een grote verscheidenheid aan culturen en heeft het door de eeuwen heen alle muziekstijlen over de hele wereld geabsorbeerd. Vanaf zijn 10de moesten Anton en zijn ouders Oezbekistan verlaten en kwamen ze in Nederland terecht waar Anton zijn muzikale talenten kon ontwikkelen. Anton heeft genoten van de beste jazz opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam en had lessen van internationale jazz sterren. Anton spel is vooral geïnspireerd door John Coltrane en Eddie Daniels.

Olaf Keus
geboren in Amsterdam speelt voor deze gelegenheid mee op percussie . Hij is al vele jaren de programmeur en host van de jazzconcerten in Ruigoord en is zeer verguld deze prachtige formatie te mogen versterken. Hij is thuis in vele stijlen en laat dit horen met o.a. Mike Dell Ferro, ze waren november nog samen op tour in Indonesië, Ronald Snijders, Efraïm Trujillo en de Fours samen met Leslie Lopez. Olaf speelt met veel Braziliaanse artiesten zoals Ceumar en Celio Roberto Silva. Olaf en de Indonesische pianiste Nita Aartsen touren al enige jaren samen door Azië en Europa. Hij is drum en ensemble leraar aan de Muziekschool Amsterdam en geeft Body percussie lessen aan het Amsterdamse Conservatorium.

Locatie: Ruigoord Kerk
Openingstijd: 14:00 – 20:00
Start Programma: 16:00
Gratis
evenement: https://fb.me/e/6jHdmTqyh

Kom elke derde zondag van de maand bij Ruigoord genieten van Jazz. In de kerk of in het zonnetje; dat ligt aan het weer. Elke maand verwelkomt Ruigoord Olaf Keus & Jazzmusici van over de hele wereld. Laat je verrassen en eindig je week geprikkeld en verzadigd.

“Jazz has endured because it doesn’t have a beginning or an ending. It’s a moment.”
– Robert Altman