Het Grachtenfestival : Nuala McKenna

Laden Evenementen

Ruigoord is dit jaar als onderdeel van het Grachtenfestival

Op vrijdag 18 Augustus verwelkomen wij Nuala Mckenna om 11:00 is onze Kerk

Kaarten voor het grachtenfestival zijn beschikbaar via deze link

Nuala McKenna brengt vandaag oude muziek en hedendaagse werken samen in een intiem en magisch cello solo programma. Met composities van Hume en Marais die oorspronkelijk voor viola da gamba geschreven werden en stukken van Britten, Lutoslawski en Dutilleux. Laatstgenoemden waren allen opdrachtwerken voor de 70e verjaardag van Paul Sacher, de Zwitserse dirigent.

Een bijzondere locatie, een interessant programma en een veelbelovende musicus. Maak het mee in de Kerk van Ruigoord!

Nuala McKenna

De Duits-Ierse celliste Nuala McKenna kreeg haar eerste cellolessen op achtjarige leeftijd. Slechts vier jaar later werd ze toegelaten tot de celloklas van prof. Ulf Tischbirek aan het conservatorium van Lubeck. Ze vervolgde haar studie bij Jean-Guihen Queyras en later bij Ivan Monighetti. Na het afronden van haar master studeerde Nuala in de solistenklas bij Prof. Conradin Brotbek in Stuttgart. Verdere inspiratie en ervaring deed ze op in masterclasses bij gerenommeerde musici als Frans Helmerson, Miklos Perenyi, Steven Isserlis, Truls Mørk en Philippe Muller.

Nuala is sinds 2012 lid van het Balthasar Neumann Ensemble. In het seizoen 2013/14 speelde ze als academiste bij het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam. Sinds 2019 is Nuala solocellist van de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen olv Paavo Järvi. Ze was gast solocelliste bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Als finaliste in het Dutch Classical Talent speelde Nuala in het seizoen 2018/19 een concerttournee met een soloprogramma in alle grote zalen van Nederland. Ze nam deel aan verschillende internationale festivals zoals het Verbier Festival, het International Bach Festival Gran Canaria, Schwetzinger Festspiele, Podium Festival Esslingen en Musikfestival Radebeul.

Ze is artistiek leider van haar eigen festival “Musikfest Kahleby”. Ze speelde kamermuziek met gerenommeerde artiesten als Maria Joao Pires, het Talich Quartet, Augustin Dumay, Olli Mustonen en trad als soliste op bij onder meer het Göttinger Sinfonieorchester, Theaterorchester Erfurt en het Kieler Kammerorchester. Ze is lid van het Strijktrio ‘Salome’ en van het ‘Quartetto di Vicini’. Nuala ontving de prestigieuze ‘Diapason d’Or’ en ‘La Clef D’Or ResMusica’ prijzen voor haar debuut-cd met 20e-eeuwse cello-solowerken, die in maart 2021 verschenen is. Als prijswinnaar van de ‘Wettbewerb der Deutschen Stiftung Musikleben’ bespeelt Nuala een cello met het label ‘Joseph Guarnerius, uit de tweede helft van de 18e eeuw’.

Ga naar de bovenkant