De Oase van Verwondering

Laden Evenementen

Welkom in de “Oase van Verwondering”! Verscholen in het Amsterdamse havengebied ligt de groene oase van kunstenaarsdorp Ruigoord.

Rondleidingen

Wil je door de Oase van Verwondering met iets meer informatie over Ruigoord en de kunstprojecten?

Sluit je dan aan bij een van de rondleidingen!
Iedere zondag om 15.00 uur

Tickets: € 7,50

Wil je op een ander tijdstip langskomen voor een rondleiding? Je kunt een aanvraag doen via cultuureducatie@ruigoord.nl.

In de maanden December – Januari – Februari zijn onze horeca gelegenheden niet altijd geopend. zorg dat je voor de zekerheid zelf wat te drinken/eten mee neemt.

Kom (ver)dwalen in de Oase van Verwondering! Het dorp is vol van groene-, bouw-, kunst- en ontwerpprojecten. Hier komen kunst, architectuur, ecologie, poëzie, verhalen, geschiedenis en magie samen. Je kan hier elke dag van de week terecht: wandel langs de ateliers door het voedselbos en de vlindertuin. Vergaap je aan de muurschildering door Gijs Frieling in de kerk. Schommel met je innerlijke kind, met de schommelinstallaties van Chiel Kuijl. Kruip de underground in de werken van Atelier Van Lieshout en Ruchama Noorda. Er zijn ruim 35 groene kunstprojecten die voor het jubileum zijn opgetuigd.

Ruigoord: Oase van Verwondering projecten onderzoeken wat het betekent om mens te zijn en hoe we ons verhouden tot natuur en waarom en hoe dat anders kan. Geïnspireerde en onderzoekende projecten, vol oeroude en pionierende en groene (eigen-)wijsheden. Met aandacht voor inclusief en regeneratief denken en vormgeven. Inclusief voor alle leven, en vooruitdenkend wat betreft materiaal en haar recycle mogelijkheden. Kunstprojecten met aandacht voor de onderstroom: de kennis en stemmen die elders minder aandacht kregen. Kortom projecten van nu, voor en over de toekomst.

KUNSTPROJECTEN: Gijs Frieling, Zoro Feigl, Atelier Van Lieshout, Femmy Otten, Four Siblings: Marija Šujica & Müge Yilmaz, Annabelle Binnerts, Ambassade van de Noordzee, Carmen Schabracq, Ruchama Noorda, Natalija Gucheva, De Onkruidenier, Wafae Ahalouch & Joanneke Meester, Chiel Kuijl, Suzette Bousema, Bryony Dunne, Miriam Sentler, Jamie Nee, Joran van Soest, Inge Meijer, Sieger Duinkerken, Anita Janssen, Hans Kalliwoda, Collectief Ruigoord, Sander Ivo van Driel & Mozes Meijer, Maarten van der Horst, Floris Brasser, Aja Waalwijk, Henk Witte Aap, Jinny Thielsch

Daniel Godínez Nivón, Gitte Spinder, René Knip, Studio van der Vegt, Tosca Niterink, Shirley Krenak, Roberta Petzoldt, Geartsje van der Zee, Leila van Wetten, Vera Tan Hoveling, Jim de Ruiter, Thieu Smeets

Curator: Imke Ruigrok

Vrijplaats Ruigoord – proeftuin voor het Symbioceen

Hoe kunnen we samen leven? Gemeenschappen vormen, samen en in harmonie met alle leven? Hoe bouwen we – ecologisch en duurzaam -, evenals: hoe zien we het grotere systeem en hoe vertaalt zich dat in de urban en global planning?

Vragen om te stellen in relatie tot wijk- en gemeenschapsniveau, alsook onze handel en wandel naar de rest van de wereld. Die twee, lokaal en globaal, klein- en grootschalig, zijn beiden zichtbaar en voelbaar op Ruigoord. Het voormalige eiland ligt midden in het Havengebied en wordt omringd door petrochemische industrie. Hier is de handel en overslag van fossiele grond- en brandstoffen. Precies op deze precaire plek, waar koloniale en fossiele handel niet alleen voelbaar, maar vooral ook enorm zichtbaar is, daar is Ruigoord die kleine community en groene oase. De vreemde eend in de bijt. Een dorp en vrijplaats, waar je ziet dat het anders kan. Waar je, tegen de stroom in, ook juist veel inspiratie zult vinden voor hoe het anders kan.

In de programma’s, mét de makers, ontwerpers, kunstenaars en onderzoekers, onderzoeken we ‘het grote verbonden netwerk’ van mens, planten en soorten, lucht en water en (her)leren we hoe alles met alles met elkaar verbonden is.

In het 3-daags Internationaal Futurologisch Symposium 24-25-26 juli, wordt dit onderzoek naar het Symbioceen voortgezet. Hier is keynote spreker Glenn Albrecht (milieufilosoof, Australië) aanwezig, die de term Symbioceen bedacht.
Het symposium wordt georganiseerd door Free Cultural Spaces Amsterdam/Ruigoord.

Zie voor meer informatie: https://fcsamsterdam.nl/

Ga naar de bovenkant