Boekpresentatie ~ De grote reis naar het onbekende 1979 – 1981

Laden Evenementen

De grote reis naar het onbekende ~ 1979-1981
Door Margrid van der Linden

Op 9 april 2024 verschijnt het boek van de reisverslagen van de langste reis van de Luchtbus, precies 45 jaar nadat het reisgezelschap vanuit Ruigoord voor een reis van twee jaar vertrok.

Van der Linden is een van de leden van het Amsterdams Ballongezelschap (ABG) dat in 1973 als groep kunstenaars in het toen leegstaande dorp Ruigoord neerstrijkt. Ze organiseren er allerlei totaaltheatervoorstellingen en besluiten om als theatergroep te gaan reizen. Ze reizen naar Marokko, Engeland, India, China, Mongolië de Sovjet-Unie, Italië, Afrika, Denemarken en Portugal. Margrid van der Linden heeft de reis in logboekverslagen vastgelegd om te delen met de achterblijvers. Het resultaat is een ontwapenend en op momenten humoristisch en kwetsbaar verslag van deze reisgeschiedenis.

Het Amsterdams Ballongezelschap
Margrid van der Linden (1946) is een van de leden van het Amsterdams Ballongezelschap (ABG) dat in 1973 als groep kunstenaars in het toen leegstaande dorp Ruigoord neerstrijkt. De kunstenaars organiseren er allerlei totaal theatervoorstellingen. Ook reizen ze regelmatig naar het buitenland om inspiratie op te doen. Als ze in 1976 een omgebouwde lijnbus tot hun beschikking krijgen, voor het symbolische bedrag van 1 gulden van de Magic Bus Company in Amsterdam, ontstaat de mogelijkheid om dit als groep te doen en geld te verdienen als rondreizend theatergezelschap. Na een aantal korte expedities vertrekken ze op 9 april 1979 richting China, voor onbepaalde tijd. Margrid schrijft: ‘Of we er ooit komen is secundair. Belangrijk is dat het begin om de reisdroom van velen te realiseren, gemaakt werd’. De bus, ‘Luchtbus’ genaamd, is blauw geschilderd met witte wolkjes en begint aan een reis die uiteindelijk twee jaar zal duren en door negen landen gaat: Frankrijk, Italië, Joegoslavie, Griekenland, Turkije, Iran, Pakistan, India, Nepal en langs de Chinees-Tibetaanse grens.

Het Amsterdams Ballongezelschap maakte regelmatig vliegerfeesten en wilde daarom graag naar het land van de vliegers. China was daarom de eindbestemming van deze lange reis.

Het boek bestaat uit 6 reisverslagen, geschreven voor de achterblijvers. Margrid: “Onze intense dank aan alle vrienden die thuis bleven, door wie dit verslag tot stand kwam.”

Het verslag begint met:
De Luchtbus op weg naar onbekende verten. Vertrokken maandagavond 9 april. 1979. De voorlopige busbewoners bestaan uit 10 min of meer volwassenen en vier kinderen.

Uit het voorwoord:
“Ook moet ik erbij zeggen dat het verhaal wat ik ga vertellen mijn persoonlijke getuigenis van de reis is, waar niet iedereen altijd achter staat, maar na lang praten met elkaar hebben we toch besloten dat het belangrijk is om het in deze krant af te drukken omdat het een vrij nauwkeurig beeld geeft van de problemen die zich tijdens dit experiment afspelen.”

Margrid van der Linden (1946) gaf vanaf het begin direct hart en ziel aan Ruigoord. In 1975 kwam zij samen met Rudolph Stokvis in Ruigoord wonen en baarde het tweede kind van de Ruigoordse kraakgemeenschap. Zij nam, nadat de Luchtbus was gearriveerd in Ruigoord, het initiatief om, met haar kinderen en andere Ruigoord bewoners met de Luchtbus op reis te gaan naar Marokko en India, maandenlang. Tijdens deze 2 jaar durende reis waren de gezamenlijke happenings met lokale kunstenaars de rode draad. Zo weefde Ruigoord een web van internationale contacten. Een andere zeer belangrijke functie van Margrid van der Linden is haar rol als chroniqueur van de gemeenschap. Tijdens de reizen met de Luchtbus schreef ze verslagen, die werden uitgegeven door uitgeverij ‘de Volle Maan’ van Theo Kley. 

Ruigoord en het Amsterdams Ballongezelschap
Ruigoord en het Amsterdams Ballongezelschap zijn een vervlochten geschiedenis en behoren inmiddels tot cultureel erfgoed. Erfgoed dat in Ruigoord springlevend wordt gehouden. In het kunstenaarsdorp nabij Amsterdam vinden nog steeds de ludieke co-creërende voorstellingen en festivals plaats, die hun oorsprong vonden in de geest van dit bonte gezelschap. Denk aan de zomerse Landjuweel festivals, de jaarlijkse Ballonshow in Paradiso en de interdisciplinaire Maanzin Feesten in Ruigoord.

Copyright ©️ 2024 Margrid van der Linden en Stichting Landjuweel
Stichting Landjuweel, Ruigoord 76 1047 HH Amsterdam
Omslag ontwerp: Guus Boissevain
Typografie: Louie D. Louie
ISBN/EAN: 978-94-6481-864-2
556 pagina’s

Ga naar de bovenkant