
Gunay Uslu, de staatssecretaris van cultuur, zal op vrijdag 12 mei het weekend Openbare Werken komen openen!
Wat is openbare werken?
Op 13 en 14 mei zal Openbare Werken plaatsvinden; een jaarlijks evenement waarbij de ruim 40 ateliers vrij toegankelijk zijn voor publiek. Bezoekers kunnen verschillende werkplaatsen en ateliers bekijken en de kunstenaars ontmoeten. In het hele dorp en in elk atelier is er wat te doen! Zo kan er genoten worden van muziek, eten en kunst.
50 jaar Ruigoord
Daarnaast zijn de Kerk, het Dorpshuis en de Pastorie geopend met exposities binnen het thema van 50 Jaar Ruigoord. Deze speciale exposities lopen vanaf 13 en 14 mei tot en met Vurige Tongen op 28 en 29 mei.
Het Programma
Onderstaand vind je alle kunsenaars en programma’s, ook staat er vermeld waar je het des betreffende atelier kan vinden! Het gehele programma zal ook worden gebundeld in een boekje inclusief plattegrond. Het boekje kan worden gebruikt als wandelgids langs de ateliers en de verschillende kunstwerken. Het boekje bevat informatie over alle betrokken atelierhouders en deelnemers aan het culturele programma van Openbare Werken.
Wat is er te doen?
Openbare werken is een unieke gelegenheid om een kijkje te nemen bij de atelierhouders van Ruigoord. Heb je altijd al een atelier van binnen willen zien? Dit is je kans! Ga op avontuur door alle wegen en paadjes van Ruigoord en ontdek Kunst, Muziek & Natuur. Bijna alle ateliers zijn tijdens dit weekeind van 12:00 tot 19:00 geopend en overal in het dorp is iets te doen. Er zullen foodstalletjes zijn voor een hapje en een drankje, en er zullen bandjes zijn die live muziek spelen.
De toegang tot Openbare Werken is geheel gratis!
Het Programma
Gijs Frieling
Er zijn feestelijkheden bij en in de kerk. Het interieur van de kerk is omgetoverd tot een visuele ervaring onder leiding van de beeldend kunstenaar Gijs Frieling, met hulp van vele Ruigoorders en vrienden van het dorp.
Bekijk hier vast een voorproefje van zijn werk
De Niterink sisters & La Prudon
Annet & Tosca showen hun nieuwe Dirk van den Broek najaarscollectie en unieke mond beschilderde zomerhemden & onderbroeken. Christine Prudon, presenteert haar najaars hoeden collectie. Dus hoedt je. Elke dag, tijdens Openbare Werken vanaf 16.00
Muziek op Zaterdag
Op zaterdag begint in de kerk omstreeks 16:00 een muziekprogramma waarvan de bijzonderheden nog worden bekend gemaakt.
Muziek op Zondag
Op zondag 14 mei om 16:00 is er een muzikaal optreden van het duo ‘Mermaid Radio’, bestaande uit Raya Hadzhieva (trompet, elektronica) en Charllotte Karlsted (vocals, elektronica). Samen creëren zij muzikale performances met een nieuwe, unieke sound waarin jazz, indie pop en elektronische muziek op een inventieve manier worden gecombineerd. Tijdens deze liveshows krijgen zij versterking van percussionist Olaf Keus, een enorme toevoeging die het geluidsspectrum en de dansbaarheid van deze muziek alleen maar vergroot.
De Pastorie
In de pastorie, terzijde van de kerk, is een kleine maar indrukwekkende documentaire tentoonstelling ingericht van affiches van Ruigoord en het Amsterdams Ballon Gezelschap, aangevuld met historisch belangrijk materiaal uit vijftig jaar woelige geschiedenis van de kunstenaars-enclave. Men kijkt zijn ogen uit wat er allemaal is gebeurd in de lange strijd om het bestaan, in de verhouding tussen politieke aspiratie en kunstzinnige inspiratie, van economie en ecologie, van vooruitgangsdenken en artistieke verdieping.
MC Alfredex
Atelier: 74
Mrtn van der Horst &
Pytr de Jong
Het dorpshuis is nog in ontwikkeling, maar biedt nu al prachtig onderdak aan een serie grote collages van Pytr de Jong en Mrtn van der Horst, de drijvende krachten achter het Collage College dat wekelijks open staat voor cursisten in de kunstvorm die bekend staat als ‘cut and paste’. Buiten Openbare Werken zijn de exposities op verzoek eveneens te bezichtigen tot aan het poëzie- en muziekfestival Vurige Tongen op 28/29 mei op Ruigoord.
Michael Kamp
Atelier: De Salon
Salon Ruigoord, thuis van de scheppende en uitvoerende kunsten Studio van theatermaker Michael Kamp. De Salon in Ruigoord is een prachtig podium voor performances, presentaties, ceremonies, concerten, theater en uiteenlopende events. Voel je vrij om tijdens Openbare Werken een concert bij te wonen. En van Chai, tea & scones of appeltaart te genieten.
Naomi Laudermilk
De Moestuin
Atelier L’Escargot
Atelier L’Escargot is een veelzijdige ruimte die door een diverse groep multidisciplinaire creatieven wordt gebruikt. Theatermakers, muzikanten, schrijvers, denkers, doeners, dj’s, dromers en organisatoren van verscheidene culturele uitspattingen.
De afgelopen jaren heeft dit atelier tijdens iedere editie van Openbare Werken een ander gezicht gehad. Dit jaar nodigen ze bevriende kunstenaars en makers van verschillende broedplaatsen en vrije ruimten in en rond Amsterdam uit. Verwacht meerdere kleurrijke projecten vanuit de creatieve rafelranden van de stad.
Kom langs en laat u verrassen, verbazen en verwonderen.
Edo Poland
Xouscha Eisenhardt
Atelier: Molenaarshuisje
Collage Workshop
Cut&Paste art geeft voor het eerst een Collage workshop in het Molenaarshuisje onderleiding van Edo Poland. gedurende open ateliers kun je vrij aanschuiven en meedoen. Knippen en plakken voor beginners en grootmeesters.
Filmvertoningen van Xouscha
Multimedia kunstenares Xouscha Eisenhardt presenteert twee van haar mysterieuze korten films,
Snegurochka:
Snegurochka, een traditioneel russisch-oekrains volksverhaal, over de komst van de lente.
Visvogel:
Een toevallige ontmoeting tussen twee wezens, heeft een onvoorspelbaar gevolg.
Deze films worden vertoond om twee, vier en zes uur.
Atelier 42
Welkom op Ruigoord 42 In drie verschillende ateliers heb je hier de mogelijkheid verschillende kunstenaars en hun werk te ontmoeten!
Rudolf Stokvis
Retrospectief van het Amsterdam Ballongezelschap
Rudolph Stokvis toont een overzicht van activiteiten van 50 jaar Amsterdams Ballon gezelschap. Dit gezelschap heeft vanaf de kraak van Ruigoord een bijdrage geleverd aan de reputatie van het dorp. Om culturele uitwisselingen vanuit Ruigoord te bevorderen, niet alleen d.m.v. festivals als het Landjuweel, maar ook door optredens en reizen met de Luchtbus naar andere vrijplaatsen en alternatieve festivals in binnen- en buitenland. Aan de hand van gemaakte filmopnames geeft Rudolph een indruk van de activiteiten.
Hans Sanders
Margrid van der Linden, Chroniqueur, nodigt uit als gast om te exposeren in haar atelier 42b:
Hans Sanders, Fotografie
Iedereen die iets te verkopen heeft, een winkel, een restaurant, een kerk of een luchtvaartmaatschappij, maakt reclame. Reclame is veelal saai en irritant, maar vaak ook hilarisch of geeft je in ieder geval iets om over na te denken. Dit jaar dus een overzicht van de leukste, of raarste reclame die ik op mijn vele reizen ben tegengekomen.
Digitaal of Print? In ieder gewenst formaat zijn te bestellen bij: hanssanders@planet.nl
Carlo Dijckmeester, Carolijn Terwindt & Mirjana Smolic
“Wij zijn het Spectrum”
In de kunstexpositie van foto’s, schilderijen en poezie in deze tuin kijken we op verschillende manieren naar ziekte, gezondheid en de zin en onzin van diagnoses en labels in de samenleving. Burnout, depressie, migraine, auto-immuunziektes, ADHD… Zijn dit individuele problemen of worden de effecten van een steeds snellere, prestatiegerichte, ongelijke en discriminerende samenleving gedragen door individuen? In beeld, woordkunst en interactieve opstellingen nodigen we bezoekers uit te duiken in de belevingswereld achter de labels. Is een diagnose een eerste stap naar acceptatie en een goede behandeling of word je door het stigma extra belast? Is de ziekte het probleem of kan het de weg openen naar een passendere manier van leven?
Onder het motto „Wij Zijn Het Spectrum“ onderzoeken we in verschillende kunstvormen de wisselwerking tussen individuen en het collectief. In aanvulling op de beeldende expositie die het hele weekend geopend is, ben je op zaterdag 13 mei om 14:00 uur en om 16:00 uur welkom voor een interactieve opstelling achter in de tuin (max. 30 minuten). Iedereen kan meedoen!
Hans & Masja Plomp-Ottenheim
Atelier: 24
Nieuw werk & muurschilderingen van Masja. Live poëzie van Hans. Allemaal te zien en te beleven in en om Casa Poëtica!
Booktique Aap & Co
Het concept van onze Booktique is een combinatie van boekwinkel en kledingzaak.
Niet alleen kan je bij Aap&Co de hersenspinsels van de Ruigoordschrijvers vinden maar ook hebben wij een ruim assortiment tweedehands boeken. Boeken over kunst, psychologie, religie, poëzie en literaire werken etc..
Het aanbod van onze kleurrijke kleding bestaat, naast de zeer gewilde Ruigoord Shirts uit eigen atelier, uit nieuw en tweedehands
( inclusief een speciale selectie Vintage).
En laten we niet vergeten dat je bij ons ook terecht kunt voor wierook, smudge en nog veel meer verrassends.
https://www.facebook.com/aapenco1/
Vera Hoveling
Atelier: 46
Klimaatcafé (zaterdag & zondag 15:00)
Een klimaatcafé is een ruimte om te denken en te voelen. Om te praten over wat het veranderende klimaat voor ons betekent en om te verkennen wat voor gevoelens we hebben. Het is een actie-vrije ruimte, gericht op onze gedachten en gevoelens over klimaatverandering.
www.klimaatcafe.org
Leven met de klimaatcrisis
Hoe moeten we ons verhouden tot de klimaat- en ecologische crisis? Hoe kunnen we persoonlijk en collectief reageren? We bieden een ruimte om te praten, te delen en te reflecteren, maar ook tools, ideeën en vaardigheden voor actie. De nadruk ligt op onze gedeelde menselijkheid, onze onderlinge afhankelijkheid, de noodzaak van een collectieve reactie en de behoefte van elke persoon om een plek te vinden in een verwarrende reeks mogelijkheden voor actie. Leven met de klimaatcrisis betekent dat je je leven leeft.
Gebaseerd op het nieuwe project van de Climate Psychology Alliance: “Living with the Climate Crisis”.
Chambre D’Amis
Atelier: 42A
Myra Driessen
Blazin Bell
Sandor Sweet
Jefta Hoed
Jarmo van Berkel
http://www.jarmovanberkel.com/
Studeerde illustratie op de Academie Minerva in Groningen en Fine Arts op de Ohio State University. Hij schildert plekken die een belangrijke rol in hun omgeving vervullen. Tijdens de openbare werken kunt u hem vinden op het kerkplein waar hij gedurende twee dagen zal werken aan een groot doek waarop hij de kerk van Ruigoord vastlegt.
Liesbeth Bijwaard
Enkele werken van de beeldhouwster Liesbeth Bijwaard zullen geëxposeerd worden bij het Atelier van George en Anouk Heidweiller.
https://www.liesbethbijwaard.com/
Kamiel Proost (1969)
https://www.kamiel-proost.com/
Enkele werken van Kamiel Proost zullen tentoongesteld worden bij het Atelier van George en Anouk Heidweiller Ruigoord tijdens Openbare Werken!
Leila van Wetten
Atelier: 32 – midden boven
Leila van Wetten is performance, taal – en levenskunstenares, gevestigd in het Vindingrijk. Ze heeft een community-geest gelovend in constructiviteit, transformatie, plezier en de kracht van het collectief. Dankbaar zet ze zich in om de magie van Ruigoord te doen voortleven. Leila verzorgt performances voor de Volle Maan Feesten (Maanzin), draagt eigen en vertaalde poëzie voor bij Vurige Tongen en werkt voor het Landjuweel samen met verschillende kunstenaars van uiteenlopende disciplines. Ze koestert een grote liefde voor zowel taal als fysiek spel en komt altijd thuis in Yoga en Dans. Haar atelier is kleurrijk en harmonieus en bevat een aantal beeldende werken van kunstenaars die voor haar belangrijke inspiratiebronnen zijn.
Foto: Levine Aviya
Muziek
Tijdens Openbare Werken 2023 zit er een Artist in Residence in Leila’s atelier: Joel Sperling. Samen met Sander van Driel verzorgt hij deze twee dagen doorlopend een soundscape met synthesizers en drumcomputers. Wees welkom om je onder te laten dompelen in een bad van geluid. En als je wilt, mag je mee spelen!
Hennie van der Vegt
Atelier:
Hennie van der Vegt (1953) volgde de Groningse academie Minerva van 1974-1979, woont in Amsterdam en heeft zijn ateliers op Ruigoord en in Amsterdam. Vanaf 1979 werd zijn werk met grote regelmaat geëxposeerd in binnen- en buitenland.
Naast het schilderen van portretten, zoals het portret van Johan Cruijff wat in de Arena hangt, gemaakt in opdracht van de Gemeente Amsterdam, ook de ‘Ruigoord Variaties’, portretten van mensen die op de een of andere manier een rol spelen in het theater van Ruigoord, stillevens, dieren en naakten.
Dit jaar zullen de levensgrote Ruigoord Variaties ook geëxposeerd worden in NDSM Fuse.
In toenemende mate wordt hij in binnen- en buitenland beschouwd als “de” schilder van bloemen, bloesems en gebladerte. De benadering van Van der Vegt heeft het genre Bloemstillevens een nieuwe impuls gegeven. Het heeft een ongekende vitaliteit en dynamiek gekregen. Solo-presentaties oa.; Singer Museum, Noordbrabants Museum, Amsterdam Museum. Groepspresentaties o.a.; Drents Museum, Museum het Valkhof, Museum Mohlmann.
Nicky van den Bergkristal
Atelier: 66A
E-mail: createchnick@gmail.com
Kom langs in de Tiny Tempel; de door hemzelf vervaardigde studio van Nicky van den Bergkristal. De Tiny Tempel bestaat uit hoogwaardige, veelal natuurlijke materialen. De maker heeft een grote liefde voor ambacht en maakt functionele Kunst. Treed binnen om het zelf ontworpen, gemaakte en samengestelde interieur van de Tiny Tempel te ontmoeten. Ook zijn er muziekinstrumenten te aanschouwen van Nicky’s hand, zoals een reuze-djembé en verschillende didgeridoos. Tevens maakt hij kleinere Kunst zoals sieraden, voornamelijk mala’s. Welkom voor vragen en uitwisseling!
Tosca Niterink
Atelier: 22
Aja Waalwijk (1952)
Aja Waalwijk presenteert o.a. een tweede bundel hoofdstukken (over metaforen) uit zijn methode Nederlands ‘Taal in Prenten’.
Docent Nederlands en kunstenaar Aja woonde als kind in Zwanenburg. Alle Ruigoorders kenden zijn opa die voddenman was. Als tiener bezorgde Aja in Ruigoord het Parool en hij kwam met bevriende kunstenaars uit Zwanenburg tijdens de kraak in 1973 een kijkje nemen. Aja Waalwijk was actief in de kraakbeweging en anti-metro acties. Hij ging om met punk-kunstenaars als Diana Ozon en Hugo Kaagman.
Waalwijk heeft veel contact met andere alternatieve gemeenschappen in Europa zoals Christiania (Denemarken) en Doel (België). Op zijn wereldreizen ontmoette hij Aboriginals en Indianen die hij vervolgens weer naar Ruigoord haalde. Maar hij neemt ook hout mee dat hij met gevonden voorwerpen verwerkt in zijn beelden. Aja doet projecten, zoals het bouwen van een gigantische Ruigosaurus en het ontwerpen van molen Mokum die aan de rand van het vernieuwde Ruigoord moet komen. De molen met de drie Andreaskruisen staat op het schilderij van Van der Vegt.
Henk Witte Aap
Atelier: De Kokopelli tuin naast Aap&Co
Het Kokopelli-Projekt (de indiaanse fluitspeler)
Kokopelli is behalve een Vruchtbaarheidssymbool vergelijkbaar met ‘Pan’, ook onder anderen een beschermer van zaden, origineel uit het Pueblo en Maya gebied.
Het projekt wil dit symbool over de aardbol verspreiden om iedereen er aan te herinneren zuinig met de originele zaden om te gaan. Een vorm van Gaya-/Gea punktuur.
Mijn beelden zijn 3-dimensionale interpretaties van (soms) meer dan 2300 jaar oude rotsschilderingen. Ze staan nu in Noorwegen, Denemarken, Nederland en Spanje.
Mexico, Suriname, Zuid-Afrika en Italië wordt het vervolg.
Henk Witte Aap
Voor meer informatie ben ik ook per mail bereikbaar aap@sthw.nl
Jinny Thielsch & Gerben Hellinga
Atelier: 26
Jinny Thielsch is Feng Shui consultant en astroloog. In haar atelier, wat ze deelt met haar man Gerben Hellinga, maakt ze momenteel kimono’s van comfortabele westerse stoffen die ze bedrukt met gunstige Oosterse symbolen. Ook ontwerpt ze elk jaar een kaart voor het Chinese Nieuwjaar en schrijft ze daar een blog over.
Meer zien van haar werk? Volg dan deze link
Bekijk hier een interview met Jinny in haar Atelier
Gerben Hellinga
Gerben is samen met Hans Plomp, Wilnah Molenaar, Hans Gritter, Petra Grutzner, Kees van Wolferen en Huubke Dijkzeul een van de initiatiefnemers van de kraak van Ruigoord op 24 juli 1973. Behalve dat is hij schrijver, onder meer van thrillers, toneelstukken en korte verhalen. Hij schreef films, televisiestukken en is I Tjing expert. In 2015 schreef hij De I Tjing van Nu. In Ruigoord is bij grote beslissingen gebruik gemaakt van de I Tjing. Hij deelt zijn atelier met zijn vrouw Jinny Thielsch.
Christine Prudon
Atelier: 14c
Op zeer jonge leeftijd wist Christine Prudon al dat ze creatief wilde zijn, en ze voltooide haar studies in audiovisueel ontwerp en multimedia engineering met plezier. Dit werd gevolgd door een carrière bij verschillende ontwerpbureaus totdat ze in 2009 zelfstandig werd, gespecialiseerd in webdesign en webontwikkeling. In de afgelopen jaren is ze steeds meer uit haar computer gekropen, terug naar waar ze begon: tekenen, schilderen en het ontwerpen van kleding en hoeden.
Meer zien van haar werk? Volg dan deze link
Hedy van den Berg
Atelier: 48a
Zover als mijn geheugen mij terug brengt in de tijd, speelden creativiteit en expressie een prominente rol in mijn leven. In mijn piepjonge jaren manifesteerde zich dat met als instrument mijn eerste liefde: taal, in het vangen van de essentie van allerhande zaken. Maar ook tekenen, muziek maken, textiele werkvormen. Vooral zo vaak- en intens mogelijk genieten van alle genietwaardige prikkels die via zintuigen mijn brein bereikten. Het avontuur van het maken van glas-in-loodwerk doet de puzzelstukken op hun plaats vallen, als waren de vaardigheden, kennis, technieken, het exacte denken die zich door de jaren heen ontwikkelden hiertoe de opmaat.
Alain Eskinasi
Atelier: 4
Magisch Realisme
Alain maakt kleurige schilderijen, verhalen in acrylverf waarin vaak Ruigoord centraal staat.
Hij werkt al tientallen jaren in Ruigoord, maar sinds vorig jaar is hij ook atelierhouder.
Grazyna Przybyl & Iris Freie
Atelier: 58
Gezamenlijke expositie
Twintig jaar lang speelde Ruigoord een prominente rol in het leven van Grazyna. Ze heeft hier gewoond en gewerkt als schilder, dichter, optredende, organisator, verbouwer, kostuummaker en had een galerie in het voormalige dorpshuis. Haar leven was verweven met het dorp. Het heeft nog steeds een warme plek in haar hart en ze is blij dat het zijn vijftigste verjaardag kan vieren, want rond het jaar 2000 was het maar zeer de vraag of het nog zou kunnen voortbestaan.
Grazyna laat werk zien dat qua stijl en onderwerp met Ruigoord verbonden is.
Iris toont een selectie digitaal werk en foto’s.
Gea Schoenmakers
Atelier:
Gea Schoenmakers ontwerpt haar sieraden en gedenktekens onder de naam eSparc sieraden. Ze heeft haar opleiding aan de vakschool Schoonhoven tot goud-zilversmid gevolgd. Daarnaast heeft zij een parttime opleiding handvaardigheid in Amsterdam gevolgd.
De liefde voor het vak is ooit ontstaan door het weven van glazen kralen. Deze bezigheid werd verder ontwikkeld door tijdens de talrijke reizen oude kralen van zilver, koraal, turkoois, lapis en andere stenen te verzamelen en te verwerken tot halskettingen en oorhangers. Vooral gefascineerd door de vormgeving van nomadische en oorspronkelijke culturen, waarbij sieraden niet alleen een mode-verschijnsel of statussymbool zijn, maar een belangrijk onderdeel van het leven. Deze oorspronkelijkheid tracht zij tot uitdrukking te brengen in hedendaagse vormgeving.
Piet Jan Blauw
Atelier:
Piet Jan Blauw, beeldend kunstenaar, muzikant en uitvinder van instrumenten en installaties. Hij begon zijn artistieke carrière met het maken van schilderijen (aquarel, olieverf en andere gemengde technieken), etsen, zeefdrukken, sieraden (zilver, acryl en rubber), bronzen sculpturen en kinetische objecten. Hij was lid van de kunstenaarsvakbond “BBK 69” (1970-1989). Hij heeft lesgegeven aan de Volksuniversiteit in Bergen n.h., de N.S. lerarenopleiding in Haarlem en de International Make Up Art School in Keulen – Duitsland.
In 1970 begon hij zijn eerste licht- en geluidssculpturen te maken. Tien jaar later gebruikte hij sculpturen in zijn optredens. Hij beeldhouwt klanklandschappen terwijl hij speelt. Hij kan radiogolven manipuleren met behulp van de impedantie van zijn lichaam. Ogenschijnlijk anonieme ultrasone golven worden opgeroepen door Blauws bezweringen. Dit resulteert in een pantheon van geluiden die worden bediend door samplers, sequencers en processors. Hij drijft zijn eigen auditieve sculpturen tot hun grenzen in elke uitvoering. Technologie stelt hem in staat de grenzen te verleggen, maar hij gebruikt het altijd als een creatief gereedschap.