10th Futurological Symposium 2023 on Free Cultural Spaces

Laden Evenementen

10e Futurologisch Symposium

Kaarten €15,- / pass Partout €35

Op ma 24, di 25 en wo 26 juli 2023 (3 dagen voor Landjuweel) vindt het 10e Futurologisch Symposium Vrije Culturele Ruimtes plaats in Ruigoord en Paradiso, met het thema: 

Volg deze link om het symposium live te volgen! https://radiopatapoe.nl/listen/

Free Cultural Spaces towards the Symbiocene? 

Met schrijvers en denkers onderzoeken we de nieuwe tijd samen met Glenn Albrecht, Timothy Morton, T.J. Demos, Philipp Blom, Floris Alkemade, Alexander Rinnooy Kan, Eric Swyngedouw, Golnar Abassi, Lisa Doeland, Rene ten Bos, Marian Stuiver, Zoénie Liwen Deng, Henk Oosterling en vele anderen. 

Keynote spreker Glenn Albrecht pleit voor een nieuw tijdperk waarin de mens in harmonie met de natuur gaat leven: het symbioceen, in plaats van deze uit te buiten (het antropoceen). Glenn bedacht ook het woord Symbioceen!    Kijk deze Tegenlicht-aflevering over het Symbioceen

Het 3-daags symposium toont het maatschappelijk belang van vrije culturele ruimtes als proeftuin op weg naar het verweven van alle leven en een duurzame toekomst. Transnationale wetenschappers, ecologen, planologen, juristen, filosofen, ancestors en visionaire denkers bespreken door presentaties, discussies, workshops en gesprekken de waarden voor de toekomst. 

Op dag 1 en 2 is de Kerk van Ruigoord het centrum van inspiratie en debat rondom het Symbioceen en ook de Salon heeft een uitgebreid programma met films, meet & greets, inspirerende talks. 

Op de 3e dag in Paradiso richt het symposium zich op het ‘Recht op Ruigoord & De Verklaring betreffende de Universele Waarde van Vrije Culturele Ruimtes’, waar het symbiocene denken een onderdeel van is.

 Representanten van vrije culturele ruimtes uit de hele wereld geven aan hoe zij zich tot het symbioceen verhouden en spreken over de kunst van in vrijheid te leven / autonomie te behouden. We gaan in gesprek met o.a. Free Cultural Spaces als Christiania (DK), Gängeviertel (D), Uzupis (L), Institut for X (DK), Culturele Stelling Amsterdam (NL), en ook met de ancestors van diverse tribes waaronder Jeremiah Wolf (USA), Shirley Krenak (Br), Cheryl Ann Angel (Lakota, USA). 

Daarbij zijn er rondleidingen rondom uitgelichte ‘Ecological Art Installations’, symbiocene kunstwerken die deel zijn van de 50 jaar expositie Oase van Verwondering. 

Er is een speciale website waar het Nederlandse team van het Futurologisch Symposium haar programma toont.
https://fcsamsterdam.nl/

Hier is over alle deelnemers uitgebreide informatie te vinden, en het blokkenschema per dag te zien! 

Ga naar de bovenkant