VVV (Vereniging voor Voorouder Verering)

Deze wilgenpoort is een portaal tussen leven en dood. Het is het eerste fysieke werk voor de Vereniging voor Voorouder Verering (VVV), een term van Theo Kley (1936-2022) die onlangs zelf naar het volgende portaal vertrok. De VVV slaat een brug tussen leven en dood. Het maakt verbinding tussen de voorouders (oprichters en ‘elders’) en het heden van Ruigoord.

Via de gigantische gevlochten Moongate kom je op een open plek, die uitnodigt tot contemplatie. Een omzoomde plek, zoals ook vaak het geval is bij een begraafplaats.

Op lavastenen staat een triquetra (een Keltisch levensteken) gegraveerd met daaromheen namen van illustere Ruigoorders die niet langer op deze aarde zijn. De triquetra is een symbool met drie in elkaar grijpende cirkels dat al 5000 jaar teruggaat. Het staat symbool voor leven, dood en wedergeboorte, evenals de drie natuurkrachten: land, lucht en zee.

Het leven van de illustere Ruigoorders, de derde V in de VVV, zijn opgenomen in een digitaal archief. Via een QR-code kom je bij de website met video's, levensbeschrijvingen en foto's van de overleden personen. Een groeiend archief van Ruigoorders aan gene zijde.

Wilgenpoort i.s.m. Buwin Griek. Triquetra steen i.s.m. Martijn Steinz

Anita Janssen

De Moongate is gemaakt door Anita AC Janssen, een kunstenaar met een achtergrond als documentairemaker en fotograaf. Naast haar werk voor de filmwereld, maakt Janssen visuals voor theatervoorstellingen en heeft ze ook als percussionist en achtergrondzangeres het podium betreden. Samen met Tosca Niterink maakt ze theater en bracht ze verslag uit over hun vele reizen in het NRC. Samen werkte zij ook voor Vara's HumorTV, Het Parool en de Varagids.