Vlindertuin Ruigoord

Vlindertuin Ruigoord, ontworpen en gerealiseerd door Sieger Duinkerken, is een oase waar mens en natuur harmonieus samenkomen. Een plek waar je je kunt verwonderen over de diverse vormen van de natuur en waar je je geborgen kunt voelen, of je nu op een bankje zit tussen bloemen, kruiden en al het andere (en ook eetbare) groen, of juist hoog in de boomhut.

Sieger Duinkerken is een "tuinpelgrim". Deze naam verwijst naar het jarenlang nauw en toegewijd samenwerken met de locatie van de huidige Vlindertuin. Sinds 2015 werkt Duinkerken aan dit groene mirakel, geïnspireerd door permacultuur, environmental art en een bevlogenheid en roeping. De vlinder bleek als symbool van transformatie zeer toepasselijk als naam; transformatie voor de kunstenaar, de bezoeker, maar ook het landje zelf. De naam Vlindertuin verwijst ook naar het gedachtegoed van de Ruigoord legende Theo Kley (1936-2022) en zijn insektensekte.

Het terrein op Ruigoord 66 werd vroeger al gebruikt als moestuin, zelfs na de kraak. Het kwam echter pas tot bloei door de magie van Duinkerken, die het perceel vol plantte met unieke soorten, wonderlijke zithoekjes, natuur-bouwvormen, vlechtwerken en poëtische spreuken. Terwijl geleidelijk aan paadjes en zelfs een klein podium werden geïntroduceerd, bleef het wilde karakter van de locatie.

Sieger Duinkerken

Sieger Duinkerken (1984) is grafisch ontwerper en kunstenaar die zijn transformatie tot tuinpelgrim vond in Ruigoord. Naast zijn grafisch ontwerp heeft hij op Ruigoord een eigen unieke benadering van tuinieren, geïnspireerd door land art, permacultuur, environmental art en spiritualiteit. Ruigoord heeft zijn artistieke praktijk ook op grafisch vlak beïnvloed. Dat leverde aardser en speelser grafisch werk op. Hij omarmt handmatige technieken, waardoor veel ontwerpen van Duinkerken nu organische en magische vormen hebben.