Totem van de dans

Kunstenaar Henk Witte Aap heeft twee kolossale totempalen gemaakt, zorgvuldig uitgehouwen uit het hout van een enorme Es. Dansende figuren sneed hij uit de boom. De totempalen zijn een fysieke realisatie van de ongrijpbare verbindingen die kunnen ontstaan door dans, collectieve beweging op een ritme en een beat. Rond een middelpunt, in een dans, rond een vuur of een totem, beleven en vieren we verhalen en tradities. Van generatie op generatie.

Binnen de gemeenschap van Ruigoord heeft dans een immense betekenis. Het dient als een krachtig medium tijdens vieringen om eenheid te bevorderen tussen bezoekers en gemeenschapsleden. Het speelt een cruciale rol in ceremonies en rituelen, waarbij individuele ervaringen worden overstegen en generaties overspannen. Met de Totem van de dans wordt de essentie van dans als een verbindende kracht binnen de gemeenschap van Ruigoord tot uiting gebracht.

Henk Witte Aap

Henk Witte Aap (geboren als Henk van der Zee, 1956) is dichter, schilder en muzikant met een lange geschiedenis die hem verbindt met Ruigoord. Witte Aap, voegde hij aan zijn naam toe, naar zijn astrologisch teken: Aap, wat culturen over de hele wereld kennen.
Tijdens zijn studie aan de kunstacademie in Enschede organiseerde hij poëzie avonden waar hij Ruigoord-dichters uitnodigde. Van jongs af aan was hij geïnteresseerd in het leren van inheemse groepen, en in 1994 kwam hij in contact met Native Americans tijdens zijn eerste bezoek aan Landjuweel. Sindsdien is zijn werk door hun waarden, overtuigingen en kunst geïnspireerd.