Timekeepers

De installatie Timekeepers is een tijdelijke biotoop die neerstrijkt in de oase van Ruigoord. Gedurende één groeiseizoen ontstaat hier een microkosmos in twee miniatuurpolders die zijn ingezaaid door De Onkruidenier. Het werk groeit en ontwikkelt met de tijd.

De Onkruidenier doet grondboringen in de diepere grond van Ruigoord op zoek naar de zaden in de grond, de Timekeepers, uit het verleden. Wanneer we verschillende bodemlagen naar de oppervlakte brengen komen de zaden en pollen uit vervlogen tijden naar boven. Wanneer je deze opgraaft en lucht, licht en water geeft, kunnen de zaden van toen weer tot wasdom komen. We hopen te gaan zien wat hier in het verleden groeide en of dat in deze tijd en klimaat kan gedijen.

Als ecosysteem futuroloog onderzoekt kunstenaarscollectief De Onkruidenier de vele verhalen, geschiedenissen, symbioses en adaptaties die planten belichamen.
Voor dit werk wordt samengewerkt met archeo-botanicus Mans Schepers en archeoloog Tymon de Haas.

Op Ruigoord zijn twee polders, twee bakken, ingezaaid. De ene met oliehoudende zaden van inheemse planten en oude cultuurgewassen. De ander laat zaden uit vervlogen tijden ontkiemen. Elk stuk aarde heeft zijn eigen verhaal.

De bodem van Ruigoord herbergt zaden in een slaapstand. Dit voormalig ingepolderde eiland zit vol verhalen in de vorm van plantenresten, zaden, sporen en pollen – van lang geleden, tot heel lang geleden, die in de grond besloten liggen. Tegenwoordig is Ruigoord een ecologische parel omgeven door de petrochemische industrie waar we de gevolgen van het fossiele tijdperk in een veranderend landschap ervaren.

Kunnen planten uit het verleden fungeren als gids naar een leefbare planeet in de toekomst? Wat kunnen we leren over de veranderingen van het klimaat, en gebruiken en gewassen in verschillende tijdperken wanneer we deze tijdcapsules (de diep begraven zaden uit het verleden) laten ontkiemen?

De Onkruidenier

De Onkruidenier is opgericht in 2013 en bestaat uit Jonmar van Vlijmen, Rosanne van Wijk en Ronald Boer. Ze doen vaak veldwerk en produceren hun werk in samenwerking met publiek en regelmatig met wetenschappelijke specialisten. De projecten maken de veranderende relatie tussen mens en natuur zichtbaar.