De vele gezichten van Ruigoord

Deze fototentoonstelling van 50 jaar Ruigoord is te zien in een gigantische houten spiraal, op het grote veld achter de kerk. Ruigoord is niet achter de tekentafel bedacht, maar toevallig ontstaan en op organische wijze en exponentieel gegroeid tot wat het nu is. Daarom heeft deze spiraal de vorm van de Fibonaccireeks en de Gulden snede: een wiskundige formule die je terugziet in groeiprocessen in de natuur. Het komt voor in het allerkleinste, zoals een DNA streng of de vorm van een slakkenhuis, tot het allergrootste; de vorm van de melkweg.

Het middelpunt van de spiraal laat de begintijd zien, al draaiende naar buiten ga je steeds meer naar het heden. Aan de buitenzijde komen de festivals, de evenementen, de reizen en de directe omgeving van Ruigoord in beeld. De vormgeving volgt Ruigoord, die vanuit epicentrum een cirkel van uitbreidende creativiteit is, met samenwerkingen naar hoeken over de hele aarde.

In De Omarming, de cirkel eromheen, staan in de binnenrand allerlei mensen geportretteerd onder het bord Fortuna Favet Fatuis, dat boven de kerkdeur hangt. Dit betekent ‘het Geluk is met de Dwazen’. De kaart de Dwaas in de Tarot gaat over iemand, die spontaan, onbevangen en dapper is en die een heldhaftige reis onderneemt: het verhaal van Ruigoord. Aan de buitenrand van de cirkel zie je portretten van allerlei bezoekers. Want wat zou Ruigoord zijn zonder alle mensen die dit dorp omarmen?

Jinny Thielsch

Jinny Thielsch (1955)  stelde deze tentoonstelling samen, met het werk van vele fotografen. Fotografen: Anita Janssen, Anne Harbers, Annelies Rigter, Anouk Jutta, Arthur de Smidt, Coen Dijkstra, Dennis Bouman, Ernst Du Pon, Floris Leeuwenberg, Gerda van Veen, Hans Sanders, Jan-Willem Groen, Jim Verwey, Jinny Thielsch, Jitske Nap, Marc Morel, Michael Kamp, Peter Andriesse, Peter van Bergen Henegouwen, Reina van Loon, Richard Slakhorst, Ruth Hoeck, Sieger Jan Duinkerken, Theo Kley, Wout Berger, Fleur Koning en Juliette Polak…