Sieger Duinkerken

Sieger (1984) kwam als grafisch ontwerper naar Ruigoord, waar hij transformeerde tot ‘tuinpelgrim’. Hij ontwikkelde Vlindertuin Ruigoord: een magische tuin voor magische mensen. De tuin is een levend schilderij, een proeftuin voor permacultuur, en een plek waar je even helemaal tot jezelf kunt komen in het soms woelige Ruigoord. Tijdens festivals is er een ‘Magic Tea’ bar met intieme poëzie- en muziekoptredens. De wilde tuin herbergt wonderbaarlijke planten, een boomhut, en levende sculpturen. Sieger werkt nog steeds als grafisch ontwerper, waarbij zijn bevindingen uit de tuin duidelijk terugkomen in zijn illustratieve werk. Sieger ontwierp onder andere een aantal posters voor Ruigoord.

Wat betekent het voor jou om een atelier op Ruigoord te hebben? En voor je werk?

In Ruigoord kun je je eigen wereld scheppen. Alles wat je bedenkt, kan werkelijkheid worden. Hier lopen levenskunstenaars rond van de generatie die de jaren 60 en 70 hebben ervaren en zelf een belangrijke rol speelden in de geëngageerde tegencultuur van de provo’s, de kabouters, flux en beatnick. Ik voel me met hen verbonden.

Ook kenmerkend voor Ruigoord is dat het leven er zo praktisch is. Hout hakken, gras maaien, even een buur helpen. Mijn grafische werk is in mijn periode op Ruigoord aardser en speelser geworden. Ik doe meer met de hand, en de vormen in mijn werk zijn nu organischer en magischer dan voorheen.
Naast mijn grafische werk heb ik in Ruigoord de kans gehad om de kunst van het tuinieren te ontwikkelen op mijn heel eigen manier. Ik ben daarbij geïnspireerd door land-art, permacultuur, environmental art en spiritualiteit.

Atelier: 48B
Website: http://www.siegerduinkerken.com