Sharing the Same Womb

Het kunstwerk Sharing the Same Womb is een land art werk en interventie gemaakt door Marija Šujica en Müge Yilmaz, die beiden lid zijn van het kunstenaarscollectief Four Siblings.

De installatie is in de vorm van een pad dat twee cirkelvormige velden omcirkelt, in de vorm van het oneindigheidsteken (∞) en waar klimplanten groeien, ondersteund door gouden bamboestokken. Het oneindigheidsteken staat voor circulariteit en belichaamt de principes die Four Siblings verkennen en toepassen in hun werk. Het dient als symbool voor een regeneratief en circulair systeem dat gebaseerd is op duurzame ontwikkeling, hergebruik en wederkerigheid. Kortom, verantwoorde productie en consumptie.

In de periode van drie maanden zal elke plant in de installatie een aanzienlijke groei doormaken, waarbij de planten elkaar fysiek ondersteunen en elkaar zelfs voorzien van voeding. In Zuid-Amerikaanse landen groeien deze soorten ook om deze reden samen: de bonenplant slingert om de maïs. Mais en bonen zien we in veel gerechten samen terug.
Aan het einde van het seizoen zullen de planten zo indrukwekkend hoog worden dat er een groene ruimte, bijna een vorm van architectuur, ontstaat. Terwijl je als kijker langs het pad loopt, krijg je de gelegenheid om planten vanuit alle hoeken te observeren. Het doorlopende pad biedt ook ruimte voor rituelen.

Geïnspireerd door het Turkse woord "kardeş", dat “geboren worden uit dezelfde buik” betekent, symboliseert het kunstwerk hoe het land, de planten en wijzelf met elkaar verbonden zijn. In lijn met dit gedachtegoed, zijn de kunstenaars toegewijd aan duurzame ontwikkeling en verantwoorde consumptie.

Four Siblings | Müge Yilmaz en Marija Šujica

Marija Šujica (1981) en Müge Yilmaz (1985) zijn twee van de oprichters van het Four Siblings-project. In 2021 kreeg het al de vorm van een doolhof in het Nieuw-West district van Amsterdam. Ze zijn ervan overtuigd dat de tuin de perfecte contextuele ruimte creëert voor kunst, sociale bijeenkomsten en optredens in samenwerking met natuur. Beide kunstenaars hebben een multidisciplinaire praktijk, waarbij ze methoden uit de uitvoerende en beeldende kunst combineren en de interactie tussen het werk en de omgeving benadrukken.