Observatory of the Microverse

Dit paviljoen van strobalen werd gebouwd door kunstenaar Jamie Nee en architect Alessandro Zena als een ruimte waar je meer kan leren over de mysteries van het Microversum. Terwijl je de geuren van composterende micro-organismen inademt, kun je hier op een transformerende en meditatieve reis. In het audiowerk hoor en zie je onze onderlinge verbondenheid met de onzichtbare wereld van micro-organismen. Wat onzichtbaar was, wordt inzichtelijk.

In het hart van het composteerbare paviljoen neemt een kleurrijke verzameling van bacteriën, gisten en schimmels de centrale plaats. Ze gedijen hier weelderig op zuurstof. In de ramen zie je kweken van aquatische bacteriën uit Ruigoord, die Jamie Nee liet groeien aan de hand van door hem genomen monsters uit verschillende wateren op Ruigoord. Nu zijn het zichtbare vormen en patronen geworden, verweven met studies van celbiologie en andere bacteriologische wonderen.

Het gebouw zelf is ook een levend geheel, samengesteld uit strobalen en compost die langzaam afbreekt en zo ooit weer het bodemleven van Ruigoord zal voeden.

Via de QR-code kan je een micro-organismen-meditatie luisteren.

Met speciale dank aan Degrow-Lab Kombucha, Bio-Kultura, en Manuel Navarro.

Jamie Nee

Jamie (Stulen) Nee (1991) is een kunstenaar en ecosysteem-ingenieur die zich richt op het promoten van ecologie, symbiose, zelfvoorziening en regeneratieve cultuur. Jamie wilt ons bewust maken van onze microbiële oorsprong. Hij werkt samen met de Italiaanse architect Alessandro Zena (Archi Fré) aan circulaire en bio-gebaseerde bouwprojecten zoals Het Hof Van Cartesius in Utrecht, een architectuurproject dat wereldwijde belangstelling kreeg.