Never, Never, Never Give Up

Never, Never, Never Give Up is een kunstenaarsstudio die reflecteert op het einde van de wereld en hoe dit te voorkomen. Het is een conglomeraat van drie gebouwen ontwikkeld door Atelier Van Lieshout, waarin positieve actie en positief denken hand in hand gaan met de mogelijkheid van doemscenario's.

De drie gebouwen zijn: een wooneenheid, een atelier en een prepper's den (overlevingsbunker). Kunstenaars, curatoren en onderzoekers die tijdelijk verbonden zijn aan Ruigoord kunnen hier verblijven en werken. Bezoekers van de oase zijn welkom om af te dalen, en een bezoek te brengen aan deze overlevingsbunker onder de grond.

Met Never, Never, Never Give Up spreekt Van Lieshout de DIY-geest aan die AVL deelt met het toevluchtsoord Ruigoord. De toevoeging van de prepper's den (een schuilplaats waar iemand zich voorbereidt op oorlog of het einde van de wereld) speelt in op het huidige gevoel van dreiging, zoals velen dat voelen. In Ruigoord komt gevaar echter in vele vormen en is het voortdurend aanwezig. De groene oase wordt bedreigd door omringende industrie en optrekkende bebouwing. Toch houdt hier een creatief verzet stand, te midden van economische krachten.

Veel werken van AVL spiegelen net als Ruigoord de zoektocht naar vrijheid en een ideale samenleving, die zowel positief als dystopisch kan zijn.

Atelier Van Lieshout

Atelier Van Lieshout (AVL) werd in 1995 opgericht door Joep van Lieshout (1963), het creatieve brein en de drijvende kracht achter de studio. Hij richtte zijn eigen vrijplaats op: AVL-ville. Als een eigen vrije staat drukte het zijn eigen geld en produceerde wapens ter verdediging. Er was een rechtbank, ziekenhuis en waterzuiveringsinstallatie. Wetgeving en regels werden tot een minimum beperkt: samenleven in AVL-ville was vooral een kwestie van overleg, flexibiliteit en experimenten. De vrije staat werd binnen een jaar door de politie gesloten, maar Van Lieshouts liefde voor dwarsliggers en zijn verlangen naar zelfbeschikking zijn altijd gebleven.