Maya Link – Podiumdier

De Nederlands-Irakese Maya Link werd geboren in de Amsterdamse Pijp in een kunstenaarsnest. Ze is theatermaker, zangeres, actrice, presentatrice, organisator, programmamaker en songwriter. Alle rollen die zij kan vervullen hebben vooral één ding met elkaar gemeen, en dat is het podium. Mensen ontroeren, laten lachen, laten dansen, ze raken, een spiegel voorhouden, het kind in ze naar boven halen en meenemen in haar wereld, in welke vorm dan ook. Maya wordt omschreven als een expressief, ambitieus en uiterst veelzijdig podiumdier.

Maya maakt haar eigen muziektheaterproducties. In haar atelier in Ruigoord werkt zij aan haar voorstellingen en projecten. Als theatermaker probeert ze bizarre situaties die haar overrompelen in het dagelijks leven en de gevoelens die daarbij opborrelen, te onderzoeken en maakt daar theater van. Grenzen die volgens haar worden opgezocht, overschreden of opgelegd spreken haar anarchisme aan. In haar werk zoekt ze een vorm waarin zij haar weerstand kwijt kan en maakt deze middels muziektheater, waarin humor en drama naadloos aan elkaar verbonden zijn, tot een universeel gegeven.

Als actrice en zangeres speelt verscheidene hoofdrollen in de muziektheaterproducties voor kinderen van Samba Salad, is frontvrouw en songwriter van de band Collectief Explosief, geeft als muziek-, dans- en theaterdocent les op scholen. Maya heeft al van jongs af aan o.a. op podia gestaan als Paradiso, Tivoli Vredenburg, Heineken Music Hall, Bimhuis en Muziekgebouw aan’t IJ.

De Amsterdamse Vrijhaven is voor mij de plek waar ik de ruimte heb om mij als maker te ontwikkelen. Hier blijf ik gevoed door de onuitputtelijke bron van inspiratie, de kruisbestuiving aan disciplines en mensen. Daar bovenop ben ik hier verliefd geworden, ik ontmoette Tycho Hellinga, drie jaar later kregen wij onze zoon Nino.”

Wat betekent het voor jou om een atelier op Ruigoord te hebben? En voor je werk?

De Amsterdamse Vrijhaven is voor mij de plek waar ik de ruimte heb om mij als maker te ontwikkelen. Hier blijf ik gevoed door de onuitputtelijke bron van inspiratie, de kruisbestuiving aan disciplines en mensen. Daar bovenop ben ik hier verliefd geworden, ik ontmoette Tycho Hellinga, drie jaar later kregen wij onze zoon Nino.

Website: www.mayalink.nl