Kingdom Ruigoord

De kerk is het kloppende hart van Ruigoord. Op uitnodiging van Ruigoord schilderde Gijs Frieling de hele binnenzijde van de kerk, tot aan de nok. Deze eclectische muurschildering brengt het ecosysteem van Ruigoord in beeld; haar geschiedenis, inspiratie en samenwerkingen van over de hele wereld.

Voordat hij begon, sprak Frieling met de kunstenaars, oprichters en betrokkenen van Ruigoord. Het resultaat vertelt het verhaal van het kunstenaarsdorp; toen en nu. We zien de plekken, wezens, reizen, happenings, erudiete en magische figuren, en de aan Ruigoord verbonden bewegingen zoals Provo, de Kabouters, de Insektensekte en acties. Kortom, alles wat de afgelopen jaren heeft bijgedragen aan de identiteit en het voortbestaan van Ruigoord. Kingdom Ruigoord is een eerbetoon aan Ruigoord en alle betrokkenen: haar unieke cultuur, community en bevlogenheid.

Samen met diverse kunstenaars van binnen en buiten Ruigoord, assistenten en studenten van de Hogeschool Leiden, schilderde Gijs Frieling de kerk. Hierna voegde Femmy Otten daaraan een 8-tal nissen met sculpturen en reliëfs toe.

Gijs Frieling

Kunstenaar Gijs Frieling (1966) noemt zichzelf ook wel ‘muralist’. Hij heeft een gigantisch oeuvre aan schilderijen en (permanente) muurschilderingen op locaties over de hele wereld. Hij won in 1994 de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst en de gedeelde derde prijs van Prix de Rome voor schilderkunst in 1999. Naast zijn kunstenaarsschap is Frieling ook werkzaam als senior kunstadviseur voor het Bureau van de Rijksbouwmeester en was hij van 2006 tot 2010 directeur van W139 in Amsterdam.