Hydra

Via een van de liefelijke paden van Ruigoord, kom je bij het kleine meertje. Deze werd in opdracht van Theo Kley (1936-2022), Ruigoord kunstenaar en oprichter van de insektensekte, gegraven. Daarna plantte hij 22 jaar lang, boom na boom, waarmee hij deze boerenakker omtoverde tot een groen lustoord. Omzoomd met populieren en wilgen, een strandje en een (kruiden)theetuin.

Midden in deze groene lieflijkheid, in dit water, huist nu een bijzondere entiteit: Hydra, een mechanische octopus. Met vijftig rubberachtige tentakels die synchroon bewegen op melodieƫn van het water, is ze een betoverende aanwezigheid.

Hydra komt, zoals vaak in de installaties van Zoro Feigl (1983), tot leven. Geanimeerd en voorzien van een schijnbaar eigen wil. Feigl weet levenloze materialen tot leven te brengen, laat het ademen, dansen en draaien.

Hydra symboliseert de onvermoeibare strijd tegen alles wat weigert verslagen te worden. Ze kronkelt en beweegt. Ze is veerkrachtig en flexibel, net als water en Ruigoord zelf.Tegelijkertijd is ze ook het veelkoppige monster dat een dorp als Ruigoord kan zijn. Een kosmische en wonderlijke slangenkuil, waarin zich een elegante dans van diverse mensen, disciplines en vormen bevindt.

Met dank aan Nic Roex.

Zoro Feigl

De installaties van Zoro Feigl (1983) komen tot leven, schijnbaar geanimeerd door hun eigen wil. Zijn materialen dansen en draaien, en gaan een dialoog aan met hun omgeving. Zoro Feigl, die tussen Amsterdam, Nederland, en Klein-Vorst Laakdal, Belgiƫ woont en werkt, is een internationaal erkende kunstenaar wiens werk tentoongesteld is in o.a. Mori Art Museum Tokyo en HeART Museum, Herning. Hij ontving de Volkskrant Beeldende Kunst publieksprijs in 2013, de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek in 2018, en werd genomineerd voor de Nederlandse Kunstenaar van het jaar 2021.