Fanclub: Bestel je Geluk! | Willem de Ridder’s Healing Hands

Aan de dijk, boven Ruigoord, wapperen de helende handen van Willem de Ridder (1939-2022). Deze unieke geest was een graag geziene gast in Ruigoord, waar hij vaak verhalen vertelde. Hij was betrokken bij de internationale Fluxus-beweging en de oprichting van Paradiso en Melkweg. In de vlindertuin hangt zijn motto: ‘Het is nooit te laat voor een gelukkige jeugd’.

Willem de Ridder is verspreider van de filosofie van de spiegelogie. Kort gezegd: de werkelijkheid is maakbaar en wordt zoals men haar beschrijft. Denken is aangeleerd en mensen zijn bang gemaakt voor wat andere mensen over hen denken. De Ridder startte de Fanclub; een activatie van zijn denken met een soort liturgie in de vorm van zijn handboek. Fanclubs behoren inmiddels tot cultureel erfgoed en worden door heel Nederland georganiseerd.

Geïnspireerd op de Spiegelogie van Willem de Ridder initiëren Ahalouch & Meester het project Fanclub: Bestel je Geluk! Het startte in 2019 en werd door Willem de Ridder zelf ingewijd.

In lijn met de filosofie van Willem de Ridder creëren ze een transformerende ervaring voor individuen, waarbij zelfbewustzijn wordt gestimuleerd in verbindingen met anderen. De eerste Fanclub: Bestel je Geluk! was in het kunstcomplex De Zoete Broodjes in Amsterdam. De ruimte werd tijdelijk omgetoverd tot een Fanclubhuis. Er werden boeiende optredens en meeslepende sessies gegeven, begeleid door een betoverende soundscape die deelnemers in de ban hield.

Sindsdien heeft de Fanclub zich verder ontwikkeld en is het een combinatie van installatie, performance, eten, muziek, live-sessies en optredens geworden.

Tijdens Vurige Tongen 2023, waar Willem de Ridder ooit de Ruigoord Trofee ontving, vond er een Bestel Je Geluk ceremonie plaats in de Ruigoordkerk. Daarna werd de vlag met Willem de Ridder’s zegenende handen gehesen, die vanaf nu over het terrein waakt. Bij de vlag is ook zijn zegening te horen.

Wafae Ahalouch en Joanneke Meester

Wafae Ahalouch (1978) en Joanneke Meester (1966), twee kunstenaars verenigd door een gedeelde levensvisie, halen inspiratie uit het handboek Spiegelogie (2018) van Willem de Ridder.

De multidisciplinaire praktijk van Wafae Ahalouch onderzoekt femininiteit, machtsstructuren en collectieve rituelen door middel van schilderijen, collages, textielwerken en installaties. Met een vleugje ironie integreert ze de esthetiek van graphic novels, waarbij ze scherpe lijnen, geometrische patronen en levendige kleuren gebruikt. Door visuele juxtaposities en een transcultureel perspectief legt ze de nadruk op overeenkomsten tussen culturen en put ze uit persoonlijke ervaringen om kritisch te reflecteren op thema's als populisme, dehumanisatie en de esthetisering van macht.

In het werk van Joanneke Meester vormt de maakbaarheid van de mens de rode draad en reflecteert ze op het menselijk bewustzijn en de omgeving. Sinds eind 2020 maakt ze tijdelijke sculpturen in de openbare ruimte van Amsterdam met gevonden en afgedankte materialen. Tijdens het bouwen en fotograferen ontstaan bijzondere ontmoetingen.