Gestolde Aura

Deze grote houten sculptuur in glazen prieel, herbergt vele verhalen. Het heeft de vorm van een kasteel met twee vleugels, en tegelijkertijd is het een zittende vrouw. Het staat in een landschap van zand met een drietal schepen. Aja Waalwijk verzamelt, associeert en combineert allerlei materialen, vaak gevonden en meegenomen van over de hele wereld.

In 1993 was dit project te zien in het Stedelijk Museum, onderdeel van de Ruigoord-expositie in de toenmalige nieuwe Sandbergvleugel. Daarna reisde het naar buitenlandse tentoonstellingen, en naar Ruigoord binnen het Nomadisch Museum, een reizend initiatief van de kunstenaar. Voor Oase van Verwondering komt deze wonderlijke dame weer tijdelijk terug naar het hart van Ruigoord, gezeteld in een eigen prieel.

Aja Waalwijk

Aja Waalwijk (1952) is al vele decennia onlosmakelijk verbonden aan Ruigoord en het hieraan verbonden Amsterdams Ballon Gezelschap. Hij werkt voor en achter de schermen aan allerlei projecten, symposia, reizen, festivals en vieringen van Ruigoord.

Waalwijk groeide op in Zwanenburg, publiceerde artikelen voornamelijk over beeldende kunst en vrije culturele ruimtes in o.a. Streven, Bres, Staatskrant en Amsterdam Alternatief (A.A.), stelde het boek !00 seizoenen Ruigoord samen i.s.m. Ted Doorgeest, publiceerde The Emerging Network of Autonomous Zones in 2014 en bracht als zanger/tekstschrijver meerdere CD’s uit. Waalwijk organiseert tentoonstellingen en het maandelijks podium voor dichters in Zaal 100.