The Mythical Zone | De Mythische Zone

Luister, terwijl je over de dijk wandelt, naar dromen van kunstenaars, naar een visie op ecologie en ervaringen van zeelieden. In zes korte verhalen, horen we in The Mythical Zone over de geschiedenis van Ruigoord. Met de soundscapes en geleid door een heruitgevonden sextant, dwaal je langs de randen van dit voormalige eiland.

Je dwaalt af naar andere, woeste en groenere tijden van Ruigoord en omgeving, waar het dorpje nu omringd is door een grimmig niemandsland van handel, haven en fossiele brandstoffen.

Zes aan Ruigoord verbonden stemmen vertellen over deze bijzondere plek als heiligdom van sluimerende ideeën, waar de tijd stilstaat in een immer veranderende omgeving. Persoonlijke geschiedenis, dagboeken, wetenschappelijke en lokale ecologische kennis werden door Sentler opgediept. Een voormalige priester preekt over de Grote Vloed. In speculaties over klimaatverandering en andere veranderingen, verkennen de verhalen andere toekomstmogelijkheden voor dit gebied.

The Mythical Zone, door kunstenaar Miriam Sentler, is het eerste hoofdstuk van een diepgaand onderzoek naar tijd, fossiele brandstoffen, speculatie en mythologie in de industriële haven van Amsterdam.

Sprekers: Sander Ivo van Driel, Frans Rodenburg, Jinny Thielsch, Hans Plomp, Imke Ruigrok, Arie Vonk, Masja Ottenheim-Plomp.

Miriam Sentler

Miriam Sentler (1994) is een beeldend kunstenaar en artistiek onderzoeker. Ze studeerde cum laude af aan de Universiteit van Amsterdam en de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht. Ze ontving de werkbijdrage Jong Talent van het Mondriaanfonds en nam deel aan internationale residenties. Haar werk wordt tentoongesteld door heel Europa. Sentler onderzoekt de transformatie van industriële landschappen en de migratie van mens, dier en materie. Opoffering en herbestemming zijn centrale thema's. Samen met Wouter Osterholt richtte ze Deep Time Agency op voor de herbestemming van geëxploiteerde landschappen.