BULK

De Ambassade van de Noordzee brengt in drie projecten de niet-menselijke stemmen van de haven (zoals planten en zeedieren) naar de dijk van Ruigoord.

Het eerste deel, de Zeemond van Carmen Schabracq, staat op de dijk van Ruigoord met uitzicht over de haven. Het is een instrument dat de geluiden van de zee voor mensenoren vertaalt en heeft de vorm van een otoliet: een gehoorbeentje dat mensen en vissen gemeenschappelijk hebben. Je kunt aan de otoliet luisteren, erop klimmen, of er tegenaan hangen.

Het tweede deel is het onderzoek naar geuren en geluiden van leven in de haven door ecoloog Maarten Erich, geurkunstenaar Frank Bloem en geluidskunstenaar Harpo ’t Hart. Ze richten zich op de meer-dan-menselijke stemmen in de haven. Zowel in de schepen, waarin fossiele brandstoffen en ander organisch materiaal worden vervoerd, maar ook op het meeliftende leven zoals oesters en schelpen onder de schepen, aan de romp.

Naast de Zeemond staat deel drie: een veldwerkstation. Hier zijn de verhalen te zien, horen en ruiken, waardoor we het industriële landschap steeds meer beleven en ontrafelen als plek van leven.

Een project door Frank Bloem, Maarten Erich, Harpo ‘t Hart en Carmen Schabracq.

Ambassade van de Noordzee

De Ambassade van de Noordzee is een in 2018 opgericht collectief van mensen en niet-mensen die zich inzetten om de diversiteit van de Noordzee een stem te geven. De groep onderzoekt de mogelijkheid om de Noordzee rechtspersoonlijkheid te geven zodat ze volledig kan deelnemen aan de samenleving. Ambassade van de Noordzee gebruikt de verbeelding als instrument om de diepte, diversiteit en bewegingen van de Noordzee te verkennen en te verbeelden en nodigt veelvuldig kunstenaars, filosofen, wetenschappers en ontwerpers uit om nieuwe verhalen, perspectieven en acties met betrekking tot de Noordzee te ontwikkelen.